web analytics

Columns van een boekhandelaar

Ik schrijf al meerdere jaren regelmatig columns voor verschillende media. Ik begon bij de website van Ezzulia en het inmiddels verdwenen dagblad SPITS. Momenteel verschijnen ze onder andere op LinkedIn, Hebban, De Havenaar en de website van Het Boekblad. Incidenteel worden ze ook opgepikt door landelijke dagbladen of de website van NOS.

De meeste columns die ik momenteel schrijf gaan over mijn boekwinkel in Almere-Haven en daarom hebben wij op onze eigen website uiteraard ook een plaats voor deze columns gemaakt.

Eric Herni

Column: Stapjes

Ik ben de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws geweest. Op de televisie, in de krant en op de radio. Veel publiciteit voor een boekwinkel in Almere-Haven. Het had allemaal te maken met corona, de lockdown en de gevolgen voor de boekwinkels in Nederland.

Lees verder »

Wouter 02: Mars

“Wouter, rare tuinkabouter.” Twee jongens van een jaar of tien schreeuwen naar Wouter, een vriendje van Daphne. Wouter geeft geen krimp en loopt gewoon door.

Lees verder »

Column: Thuis

Nieuwe column over mijn winkel. Retail in coronatijd, voorbereidingen treffen voor als wij ooit weer de deuren mogen openen. Hoewel het niet te lang moet duren….. Het begint iedere week zwaarder en moeilijker te worden om te overleven, maar soms zijn er sprankjes van hoop.

Lees verder »

Wouter 01: Onderbroek

Wederom een column die even is blijven liggen vanwege het corona geweld. Over Wouter, een vriendje van Daphne. Over boekbesprekingen op school en de kracht en macht van Kapitein Onderbroek.

Lees verder »

Column: Brief

Een tweede open brief van mij aan Mark Rutte over de sluiting van veel winkels. Officieel tot begin maart, maar ik voel als boekhandelaar de bui al hangen. Nederland dreigt een land zonder hoop of perspectief worden. Of is dat eigenlijk al. Ongelijkheid, verdeeldheid. Misschien dat andere ministers de brief ook wel willen lezen. Dat mag, ga je gang. Doe eens gek en lees een brief van een ondernemer en kijk van veilige afstand toe hoe iemand verdrinkt.

Lees verder »

Column: Brokken

Mijn wekelijkse column gaat deze keer over de liefde voor het boekenvak. Over alles wat wij als boekverkopers momenteel ontzettend missen. Over het nieuwe boek van Jan Brokken en romans van Jessica Durlacher en Adriaan van Dis.

Lees verder »

Daphne 07: Stom

De 7e column over Daphne. Deze is even blijven liggen vanwege de corona columns. Hij had oorspronkelijk geplaatst moeten worden in de eerste week van december 2020. Met vertraging dus….

Lees verder »

Column: Yentl

Mijn nieuwe column gaat over toneelschrijfster en dichter Yentl van Stokkum. Ze las mijn open brief aan Mark Rutte en besloot vanuit haar woonplaats Utrecht in actie te komen voor die kleine boekwinkel in Almere-Haven.

Lees verder »

Column: Boekverkoper

De afgelopen weken rende ik als een kip zonder kop door mijn winkel. Van eigenaar van een boekwinkel in Almere-Haven was ik plotseling omgeschoold tot helpdeskmedewerker van een postorderbedrijf.

Lees verder »

Column: Briljant

Vanochtend begreep ik het: Mark Rutte is briljant. Geniaal. Ik had het niet door, maar nu zie ik het in alle helderheid. In mijn column heb ik het deze week over de verlengde lockdown waardoor mijn boekwinkel in Almere-Haven minimaal twee maanden de deuren moet sluiten.

Lees verder »

Column: Woest

Nieuwe column over mijn boekwinkel en het feit dat er straks misschien nog nauwelijks boekwinkels zijn. Waarom krijg ik wel mailtjes van het Coöperatieve Koninklijke Boekverkopersbond U.A.maar zie ik ze niet op televisie? Waarom is Stichting CPNB zo onzichtbaar? Wie staat op en durft ons verhaal te vertellen aan het grote publiek?

Lees verder »
Previous slide
Next slide
Scroll naar boven