web analytics

Columns van een boekverkoper

Ik schrijf al meerdere jaren regelmatig columns voor verschillende media. Ik begon bij de website van Ezzulia en het inmiddels verdwenen dagblad SPITS. Momenteel verschijnen ze onder andere op LinkedIn, Hebban, De Havenaar en de website van Het Boekblad. Incidenteel worden ze ook opgepikt door landelijke dagbladen of de website van NOS.

De meeste columns die ik momenteel schrijf gaan over mijn boekwinkel in Almere-Haven en daarom hebben wij op onze eigen website uiteraard ook een plaats voor deze columns gemaakt.

Eric Herni

Column: Signeren

Veel Amsterdammers zijn in de loop der jaren naar Almere getrokken. Op zoek naar meer groen, een groter huis en een vlucht uit een geliefde stad die langzaam maar zeker niet meer van hun was.

Lees verder »

Column: Complot

Soms kan ik helemaal gek worden van al die hardnekkige complottheorieën. Dat de aarde in werkelijkheid plat is. Dat Trump als president van Amerika bezig was om het grootste pedofielennetwerk ter wereld ten val te brengen, omdat die al jaren proberen om achter de schermen de macht te grijpen.

Lees verder »

Column: Boekenfeestje

Boekenweek in juni. Het is een beetje als een hittegolf in december. Peppi zonder Kokki. Snip zonder Snap. Bassie zonder Adriaan. Vertrouwd, maar toch niet helemaal zoals het zou moeten zijn.

Lees verder »

Column: Stemvorken

Een nieuwe roman van A.F.Th. van der Heijden is altijd iets om naar uit te kijken. Vooral als het een onderdeel is van de Tandeloze Tijd. Vorige week was het weer zover met het verschijnen van “Stemvorken”, deel acht in de legendarische serie.

Lees verder »

Column: Hersenen

Het is vreemd hoe je hersenen werken. Als er heftige dingen in mijn leven gebeuren dan denk ik altijd een fractie van een seconde dat ik straks even mijn moeder moet bellen. Om haar op de hoogte te brengen. Raad, troost of wat dan ook. Een luisterend oor.

Lees verder »

Column: Fenomeen

Een man van een jaar of dertig komt de winkel binnen. Hij draagt een mondkapje met de afbeelding van een beroemd schilderij. Volgens mij iets van Edward Hopper. Hij loopt naar de tafels met romans en bekijkt op zijn gemak het aanbod boeken.

Lees verder »

Column: Stapjes

Ik ben de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws geweest. Op de televisie, in de krant en op de radio. Veel publiciteit voor een boekwinkel in Almere-Haven. Het had allemaal te maken met corona, de lockdown en de gevolgen voor de boekwinkels in Nederland.

Lees verder »

Wouter 02: Mars

“Wouter, rare tuinkabouter.” Twee jongens van een jaar of tien schreeuwen naar Wouter, een vriendje van Daphne. Wouter geeft geen krimp en loopt gewoon door.

Lees verder »

Column: Thuis

Nieuwe column over mijn winkel. Retail in coronatijd, voorbereidingen treffen voor als wij ooit weer de deuren mogen openen. Hoewel het niet te lang moet duren….. Het begint iedere week zwaarder en moeilijker te worden om te overleven, maar soms zijn er sprankjes van hoop.

Lees verder »

Wouter 01: Onderbroek

Wederom een column die even is blijven liggen vanwege het corona geweld. Over Wouter, een vriendje van Daphne. Over boekbesprekingen op school en de kracht en macht van Kapitein Onderbroek.

Lees verder »

Column: Brief

Een tweede open brief van mij aan Mark Rutte over de sluiting van veel winkels. Officieel tot begin maart, maar ik voel als boekhandelaar de bui al hangen. Nederland dreigt een land zonder hoop of perspectief worden. Of is dat eigenlijk al. Ongelijkheid, verdeeldheid. Misschien dat andere ministers de brief ook wel willen lezen. Dat mag, ga je gang. Doe eens gek en lees een brief van een ondernemer en kijk van veilige afstand toe hoe iemand verdrinkt.

Lees verder »

Column: Brokken

Mijn wekelijkse column gaat deze keer over de liefde voor het boekenvak. Over alles wat wij als boekverkopers momenteel ontzettend missen. Over het nieuwe boek van Jan Brokken en romans van Jessica Durlacher en Adriaan van Dis.

Lees verder »
Scroll naar boven