web analytics

Column: Esther

“Oh, wat heb je toch een heerlijke boekwinkel”, zegt een vrouw die met drie boeken naar de kassa loopt. “Al koop ik altijd meer dan ik mij heb voorgenomen.” Ze legt de boeken op de toonbank en rekent ze bij mij af.  ”Oh, wat bent u toch een heerlijke klant”, geef ik het complimentje weer terug.

ESTHER VERHOEF

We kunnen er allebei om lachen.

“Die Esther Verhoef schrijft geweldig”, zegt ze terwijl ze de boeken in haar tas stopt. “Met ieder boek lijkt ze beter te worden en ik las dat dit bijna de beste thriller van het jaar is geworden.” In de befaamde, bejubelde en soms ook gevreesde Thriller- en Detectivegids van Vrij Nederland kreeg ‘Alter Ego’ van Verhoef inderdaad vijf sterren. De winnaar werd uiteindelijk ‘Vlijmscherpe Tranen’ van de Amerikaanse auteur S.A. Cosby. Een keuze waarin ik mij goed kan vinden. Esther Verhoef had echter ook zomaar kunnen winnen en ik beaam dan ook richting mijn klant dat het in mijn ogen één van de beste thrillerauteurs van Nederland is.

VERLIEFD

Stiekem ben ik een beetje verliefd op Esther Verhoef.

In de winkel hangt tussen de tijdschriftenwand en een boektafel een A2 poster van haar ter promotie van ‘Alter Ego’. Recht tegenover de toonbank. Iedere keer als ik recht vooruitkijk, zie ik haar lief tegen mij lachen. Mijn hart maakt een klein sprongetje.

POSTERS

Esther Verhoef heeft eigenlijk geen posters nodig om haar boeken te verkopen. Haar talent en schrijfstijl maken van haar boeken voor heel veel mensen een verplichte aanschaf. Zonder moeite weet ze zich staande te houden tussen al die andere bestsellerauteurs.

TRILOGIE

Ik heb veel van haar boeken gelezen. Eerst de Sil Maier trilogie die ik ooit van haar toenmalige uitgever kreeg toegezonden. Geweldige verhalen, vol passie geschreven. Daar had ze wat mij betreft al veel prijzen mee moeten winnen.

BLOED

Daarna heeft ze nog veel meer boeken geschreven en een groot deel daarvan heb ik thuis in de kast staan. Mijn stille liefde heeft ook te maken met haar talent om uitstekende verhalen te verzinnen. Vooral haar spannende boeken doen mijn bloed sneller stromen en ‘Alter Ego’ is wat dat betreft een nieuw hoogtepunt in haar oeuvre.

CAMPER

Dat recente boekje over een reis in een zelfgemaakte camper naar Frankrijk vond ik persoonlijk niet zo heel geweldig, maar dat zal je mij verder niet hardop horen zeggen.

OVERTREFFEN

“Ik ben zeer benieuwd of ze dit boek kan overtreffen”, zegt de vrouw bij mijn toonbank. Persoonlijk vind ik het al knap dat auteurs iedere keer iets geheel nieuws kunnen verzinnen. “Het lukt haar steeds weer opnieuw”, zeg ik tegen haar. “Het kost haar op het oog geen enkele moeite.”

ALTER EGO

Haar boeken verkopen in mijn winkel meer dan uitstekend. Op dit moment niet alleen “Alter Ego”, maar ook de goedkope editie van “Lieve Mama”.

“Dat witte boekje waarin ze schreef hoe ze met haar man en honden door Frankrijk trok, vond ik ook smullen”, zegt mijn klant nu.

GRINNEKEN

Ik kijk weer naar de poster van Esther Verhoef en zie haar heel zachtjes grinniken.

Scroll naar boven