web analytics

Column: Drijver

Het geschenkboekje voor de CPNB campagne van Zomerlezen was een verzameling korte verhalen, samengesteld door Anna Drijver. Vroeger stonden de maanden juni en juli in het teken van het spannende boek, maar om de een of andere reden is daar geen draagvlak meer voor. Bij een drijver denk ik in de zomer echter als eerste aan iemand die op zijn of haar buik in een donker en afgelegen meer wordt gevonden door een eenzame wandelaar en zijn loslopende hond. Met een chagrijnige inspecteur die enkele uren later met een zeer bedenkelijke frons op zijn voorhoofd over het water tuurt.

VRIJ NEDERLAND

Persoonlijk gaat het bij mij in de zomer nog altijd om spannende boeken. Al was het maar vanwege de legendarische gids die Vrij Nederland rond die tijd  uitbrengt en waarin vele honderden auteurs met angst en beven hun beoordelingen lezen.

THRILLERWEKEN

Verder dan wat anonieme Thrillerweken komen we echter niet, met zwarte vlaggetjes die we aan het plafond mogen hangen. Het CPNB doet meer dan haar best maar veel lezers krijgen liever een geschenkboekje over een man die lichamen ophangt in een donkere kelder en hoopt dat niemand hem betrapt voor hij zijn lugubere boodschap heeft kunnen verkondigen. Om nóg maar eens een cliché voor een spannend boek te verzinnen.

LITERAIRE THRILLER

Het ooit zo fameuze genre van het spannende boek ligt een beetje op zijn kont. Misschien wel sinds Esther Verhoef, Simone van der Vlugt en Saskia Noort jaren geleden bij Ambo|Anthos zijn vertrokken. Of heeft het te maken met de opkomst van de literaire thriller, waardoor de scheidingslijn tussen spannende boeken en romans nog dunner is geworden?

GOUDEN STROP

Hoe dan ook, in tegenstelling tot weken over geschiedenis en filosofie, moeten de spannende boeken het al een tijdje zonder geschenkboekje doen. Zal het de schuld zijn van de Gouden Strop, die ieder jaar minder uitstraling heeft en feitelijk al op sterven na dood lijkt te zijn? De Schaduwprijs, waar iedere keer boeken voor worden genomineerd waarvan niemand zeker weet of ze ook werkelijk bestaan?

Tomas Ross stak jaren geleden al een waarschuwend vingertje op.

S.A. COSBY

Het is moeilijk om een vinger op de zere plek te leggen. Om als boekenvak helemaal niets te doen in de zomer is natuurlijk ook geen optie. Opvallend is wel dat de door Vrij Nederland uitgeroepen beste thriller van het jaar altijd zeer goed verkoopt. Kijk ook nu maar naar ‘Vlijmscherpe tranen’ van S.A. Cosby. Uitgeverij HarperCollins scoort ook zeer goed met hun thriller van de maand en wat te denken van de Limited Editions van De Boekerij. Prachtig fantasyboeken in een oogverblindende uitvoering.

A.F.TH VAN DER HEIJDEN

Persoonlijk hoop ik dat de Thrillerweken verder worden uitgewerkt en uiteindelijk als het middelpunt van Zomerlezen een geschenkboekje gaan krijgen. A. F. Th. van der Heijden heeft mij ooit verteld dat hij hem graag wil schrijven. Als je dan toch praat over literaire thrillers….

BRIAN FREEMAN

Ook mijn goede vriend Brian Freeman uit Minnesota, die al drie delen over Jason Bourne heeft mogen schrijven, heeft er wel oren naar.

De rillingen lopen nu al over mijn rug.

Scroll naar boven