web analytics

Column: Wilfried

Ik kan niet uitleggen waarom, maar om de één of andere manier had ik het nooit zo op Wilfried de Jong. Hij had jaren geleden met Matthijs van Nieuwkerk het televisieprogramma Holland Sport en stuiterde toen doorlopend door het beeld. Als boekhandelaar kreeg ik met hem te maken toen hij boeken schreef over wielrennen.

ZWEEFDUIK

Ze gingen makkelijk over de toonbank en als vanzelf ging ik hem toen iets aardiger vinden. Van een warme vriendschap was echter geen sprake. Zelf deed hij wel zijn best, door in 2016 het boek Zweefduik uit te brengen met korte verhalen uit het leven van één hoofdpersoon, Eric. Zo snel was ik echter niet te overtuigen en het bleef daarom een stroeve relatie.

BLUES

Onlangs deed Wilfried de Jong een nieuwe poging met de verhalenbundel Schwung. In eerste instantie dacht ik dat het weer over wielrennen ging, niet mijn meest favoriete sport, maar op de omslag viel mijn oog op de kreet ‘Tien verhalen en een blues’. Vooral dat laatste woord trok mijn aandacht. De blues is misschien wel de basis van alle moderne muziek en een genre dat vele jaren geleden mijn hart wist te stelen.

ZOMERDAG

Ondanks dat De Jong zelf op de voorkant van het boek stond, sprak de uitvoering mij aan. Een mooie, gebonden editie. In mijn winkel besloot ik om er tijdens rustige momenten voorzichtig een stukje in te lezen. Het was een regenachtige zomerdag en de meeste mensen hadden besloten om lekker thuis te blijven. Misschien omdat ze op de een of andere manier konden aanvoelen dat er iets moois ontstond tussen een verguisde auteur/televisiemaker en een soms wat knorrige boekverkoper.

ROTTERDAM

In het eerste verhaal las ik dat De Jong in Rotterdam woont. Zie je wel, dacht ik meteen. Ik wist wel dat die man niet zou deugen. Van alle plekken in Nederland waar je kan wonen…. Ik had echter al vier bladzijden gelezen en het verhaal over een wandeling in een dorpje in Italië en het geluid van water dat klonk vanuit een woning ver verwijderd van de zee, had mij al een beetje in haar greep. In de voetstappen van de auteur betrad ik de woning en ontdekte ik waar de illusie van een zee en prachtige stranden vandaan kwam.

MUZIEK

De verhalen in het boek vlogen aan mijn netvlies voorbij en ik kon niet anders dan concluderen dat ik mij kostelijk aan het vermaken was. Die Wilfried de Jong kon best leuk schrijven. Muziek stond centraal, voornamelijk jazz en in een aantal speelde de contrabas van de auteur een rol. Met iedere omgeslagen pagina werd Wilfried de Jong een stuk sympathieker.

ARCHIE SHEPP

Prachtige en soms ook hartverscheurende verhalen over een zangeres in Nashville, een Tsjechische vrouw die contrabassen maakte en over een doodzieke zwerver die de blues zong in de Rotterdamse metro. Ik werd echter vooral geraakt door het verhaal over jazzmuzikant Archie Shepp en de volgende dag bestelde ik online het album ‘Ballads For Trane’.

VLOEKEN

Op CD, niet op vinyl.

Vanuit Rotterdam hoorde ik De Jong zachtjes vloeken.

Scroll naar boven