web analytics

Columns van een boekverkoper

Ik schrijf al meerdere jaren regelmatig columns voor verschillende media. Ik begon bij de website van Ezzulia en het inmiddels verdwenen dagblad SPITS. Momenteel verschijnen ze onder andere op LinkedIn, Hebban, De Havenaar en de website van Het Boekblad. Incidenteel worden ze ook opgepikt door landelijke dagbladen of de website van NOS.

De meeste columns die ik momenteel schrijf gaan over mijn boekwinkel in Almere-Haven en daarom hebben wij op onze eigen website uiteraard ook een plaats voor deze columns gemaakt.

Eric Herni

Column: Stom

Een moeder en haar dochter gaan op zoek naar een cadeautje. Het meisje heeft een duidelijke mening over zowel boeken als jongens: allebei stom.

Lees verder »

Column: BTW

De voorgenomen hogere btw op (kinder)boeken zal leiden tot een forse prijsverhoging. Dat maakt boeken minder toegankelijk. Een slechte zaak, want het Nederlandse boek is dé basis van lees- en taalvaardigheid. Juist daarom moet boeken lezen zo laagdrempelig mogelijk zijn en daarbij hoort een laag btw-tarief. Nederland is er in 2024 nóg meer bij gebaat dat het boek bereikbaar blijft voor jong en oud, ook voor mensen met een kleinere beurs!

Lees verder »

Column: Crimineel

Het boek Drugsbaron van Vico Olling moest van Just Publishers door de boekhandel worden ‘aangepast’ vanwege een kort geding van de Belgische Staat. De boekverkopers hadden de keuze tussen een schaar of een zwarte viltstift….

Lees verder »

Column: Roken

Een man komt de winkel in terwijl hij druk met zijn telefoon in de weer is. Zonder mij aan te kijken vraagt hij om een pakje Marlboro. Zo’n grote…. Als ik vertel dat wij geen sigaretten verkopen, weet hij zeker dat ik mij vergis.

Lees verder »

Column: Vissen

Een man vraagt of wij tijdschriften over vissen verkopen. Hengelsport. Een aantal dagen komt hij weer terug en vraag ik of hij al iets heeft gevangen….

Lees verder »

Column: Lachen

Een klant vraagt om een boek van Özcan Akyol en zegt dat het vast weer lachen gaat worden. De volgende dag komt hij weer terug….

Lees verder »

Column: Swift

Iedere week komen er weer nieuwe tijdschriften uit over Taylor Swift. De Amerikaanse zangeres die ook bij Nederlandse meisjes mateloos populair blijkt te zijn. Slechts weinig tieners hebben genoeg geld om alles van hun idool te kopen en dus komt het neer op hun ouders….

Lees verder »

Column: Oorlog

“Als ik op mijn luie bank een boek lees over een vijfjarig meisje in Auschwitz, dan denk ik aan mijn kleindochters en staan de tranen in mijn ogen.”

Lees verder »

Column: Helden

Helden…. Ik denk dat iedereen ze wel heeft. Op vele vlakken. Voor mij zijn ze er bijvoorbeeld binnen het voetbal, de muziek en de literaire wereld. “Helden”. Tussen aanhalingstekens natuurlijk. Het zijn tenslotte gewoon mensen. Waar je tegenop kijkt. Extreme bewondering voor hebt. Niet voor een korte periode, maar een groot deel van je leven.

Lees verder »

Column: Complimenten

Een klant wil een boek bestellen waarvan hij denkt dat wij het niet op voorraad hebben. Het verrast hem dat het wel degelijk bij ons op één van de boekentafels ligt. Uiteindelijk ontdekt hij nog veel meer boeken die hij niet had verwacht. Na een kort gesprek verlaat hij zeer tevreden onze winkel.

Lees verder »

Column: Verstoppen

Twee kinderen verstoppen zich in de winkel voor hun vader. Voor hun een grapje, voor hun vader de schrik van zijn leven….. Een nieuwe column over mijn boekwinkel in Almere-Haven.

Lees verder »

Column: Prinsessen

Kinderen willen bijna alles hebben wat ze zien. In onze winkel ligt genoeg waar ze van watertanden. Een meisje van een jaar of vijf, zes ziet een tijdschrift over Disney prinsessen. Er zitten allemaal leuke cadeautjes bij. Onweerstaanbaar. Van haar moeder mag ze het echter niet kopen.

Lees verder »
Scroll naar boven