web analytics

Columns van een boekverkoper

Ik schrijf al meerdere jaren regelmatig columns voor verschillende media. Ik begon bij de website van Ezzulia en het inmiddels verdwenen dagblad SPITS. Momenteel verschijnen ze onder andere op LinkedIn, Hebban, De Havenaar en de website van Het Boekblad. Incidenteel worden ze ook opgepikt door landelijke dagbladen of de website van NOS.

De meeste columns die ik momenteel schrijf gaan over mijn boekwinkel in Almere-Haven en daarom hebben wij op onze eigen website uiteraard ook een plaats voor deze columns gemaakt.

Eric Herni

Column: Kader

Hoewel wij zijn boeken altijd goed verkochten, heb ik nooit omgekeken naar de romans van Kader Abdolah. Ze zagen er prachtig uit, maar nooit bekroop mij de behoefte om ze te lezen. Geen idee waarom. Misschien voelde ik een bepaalde afstand tussen hem als auteur en mijzelf als lezer.

Lees verder »

Column: Agenda

Een vrouw wil voor kantoor drie zwarte agenda’s kopen. Wij hebben er echter nog maar twee op voorraad. Ik adviseer om de blauwe variant te nemen, waar wij er wél drie van hebben liggen….

Lees verder »

Column: Buat

Een oudere man komt zuchtend bij de kassa. “Is hij er al?”, vraagt hij aan mij. De blik in zijn ogen maakt duidelijk dat hij eigenlijk alweer rekent op een negatief antwoord. Hij loopt zelfs al bijna richting de deur terwijl de laatste letters van zijn vraag nog over zijn tong rollen.

Lees verder »

Column: Reserveren

Een vaste klant komt de winkel in op zoek naar een boek voor haarzelf. De vorige keer heeft ze ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ gekocht. Een boek dat blijkbaar goed is bevallen. Mijn collega laat de meest recente romans van Tommy Wieringa en Adriaan van Dis zien.

Lees verder »

Column: Sokjes

Drie jongens van een jaar of zestien lopen als een treintje door de winkel. Achter elkaar. Het is ongeveer 26 graden buiten en in de winkel misschien nog een graadje warmer.

Lees verder »

Column: Elf

“Ik zoek het elfde deel van Dog Man”, vraagt een man aan mij. “Het is een cadeautje, maar ik kan het nergens vinden. Ik kom uit Hilversum en daar hadden ze deel elf niet. Daarom ben ik maar naar Almere gereden.”

Lees verder »

Column: Bart

Als de telefoon begint te rinkelen en er geen klanten bij de toonbank staan, neem ik op en krijg ik een man aan de lijn. “Goedemorgen, met Bart. Ik vroeg mij af of u mij al heeft gebeld?” Ik hoor de vraag met enige verbazing aan, aangezien ik geen idee had dat ik hem vandaag – om wat voor reden dan ook – zou moeten bellen.

Lees verder »

Column: Wind

Een vaste klant leest hardop de titel van het nieuwe boek van Isabel Allende. Het ligt op het Top10 meubel, schuin tegenover de toonbank. Hij draait zich om en kijkt naar mij. “Die van mij zijn doorgaans vrij anoniem”, zeg ik tegen hem. Een paar tellen vertrekt hij geen spier op zijn gezicht, maar dan schieten we allebei in de lach.

Lees verder »

Column: Esther

“Oh, wat heb je toch een heerlijke boekwinkel”, zegt een vrouw die met drie boeken naar de kassa loopt. “Al koop ik altijd meer dan ik mij heb voorgenomen.” Ze legt de boeken op de toonbank en rekent ze bij mij af.  ”Oh, wat bent u toch een heerlijke klant”, geef ik het complimentje weer terug.

Lees verder »

Column: Rijm

“Goedemorgen meneer, ik zal het kort houden want ik kan zien dat u een drukbezet man bent. U kent mij niet maar ik lees iedere week uw columns op LinkedIn en daardoor weet ik dat u een boekverkoper bent in hart en nieren.

Lees verder »

Column: Wilfried

Ik kan niet uitleggen waarom, maar om de één of andere manier had ik het nooit zo op Wilfried de Jong. Hij had jaren geleden met Matthijs van Nieuwkerk het televisieprogramma Holland Sport en stuiterde toen doorlopend door het beeld.

Lees verder »

Column: Toppers

“Man, wat heb je toch een leuke winkel”. Een vrouw staat bij de boeken en maakt een compliment als ik klaar ben met het helpen van een klant die zojuist vier boeken van Ian McEwan heeft gekocht.

Lees verder »
Scroll naar boven