web analytics

Column: Rijm

“Goedemorgen meneer, ik zal het kort houden want ik kan zien dat u een drukbezet man bent. U kent mij niet maar ik lees iedere week uw columns op LinkedIn en daardoor weet ik dat u een boekverkoper bent in hart en nieren. De liefde voor het lezen spat er werkelijk vanaf. Echt grandioos. Daar moet u eigenlijk iets meer mee doen. Ze laten bundelen, bijvoorbeeld. Ik zou zeker een exemplaar van u kopen.”

VERHAAL

Een voor mij onbekende man staat in mijn winkel en steekt zonder zich voor te stellen meteen een heel verhaal af.

RIJMVORM

“Zelf ben ik ook een tijd terug begonnen met het schrijven van verhalen. In rijmvorm, een welhaast vergeten kunstvorm. Omdat ik ook een enorme liefhebber ben van koken en eten, heb ik besloten een kookboek te schrijven. Al mijn lievelingsrecepten op rijm. Voordat je uiteindelijk aan tafel kan, is het tijdens het bereiden van deze maaltijden al lekker smullen geblazen.”

BETOOG

“Een kookboek op rijm?”

Met moeite kan ik een korte reactie geven midden in zijn enthousiaste betoog.
“Jazeker. Een gat in de markt. Daarvan ben ik overtuigd en mijn uitgever is het daar volledig mee eens. Die wil het uitgeven als printing on demand en dat heeft mij gesterkt in mijn plan om Nederland te veroveren als de rijmende kok. Ik hoor altijd verhalen van mensen die een boek schrijven maar nooit een uitgever vinden en ik had er binnen een dag al eentje gevonden.”

VOORVERWARMEN

“Een kookboek op rijm?”

“Absoluut, meneer Herni. Denkt u daar maar eens over na. Met het voorverwarmen van de oven op tweehonderd graden, heeft u genoeg tijd om het vlees alvast een stukje aan te braden.”

VOORZICHTIG

Hij kijkt mij met glimmende ogen aan.

“Zomaar even een stukje uit mijn boek. Snij een rode ui voorzichtig fijn maar niet uw vingers, want dat doet pijn.”

TROTS

Zijn trots kent nu geen grenzen meer. Hij kijkt mij verwachtingsvol aan in de hoop dat hij minimaal een glimlach op mijn gezicht heeft weten te toveren. Verder dan een blik van ongeloof kom ik echter niet. Het is in mijn leven als boekverkoper niet de eerste keer dat ik het idee heb plotseling in een aflevering van Candid Camera te zitten.

“Een kookboek op rijm?”, vraag ik voor de derde keer.

ZELFVERTROUWEN

De rijmende kok begint zijn zelfvertrouwen een beetje te verliezen.

VISUEEL

“Er staan niet alleen recepten in het boek”, zegt hij snel. “Ook verhalen over de ingrediënten. Waar ze vandaan komen en waar je ze kan kopen. Ook vertel ik iets over het land of de streek waar het recept haar oorsprong heeft. Dat vinden mensen die graag in de keuken staan altijd erg mooi. Ik gebruik geen foto’s van de recepten, maar door de gedichten is alles echt heel visueel.”

INDRINGEND

Hij stopt met praten en kijkt mij nu indringend aan.

“U heeft geen interesse?”, vraagt hij uiteindelijk

STOM

Voor ik iets kan zeggen loopt hij al naar de deur.

“Zó goed zijn die stomme columns trouwens niet”, roept hij zonder nog om te kijken.

Scroll naar boven