web analytics

Column: Oppassen

Het afgelopen jaar schreef ik een column over de KBb en nog geen maand later besloot Anne Schroën – nadat ze eerst nog bij mij op de koffie was geweest – op te stappen als voorzitter en boegbeeld. Daarvoor had ik al een paar columns gebruikt om de problemen die ik in mijn winkel had met leveringen door het Centraal Boekhuis (en via PostNL) aan te kaarten. Mailtjes en telefoontjes bleven onbeantwoord en een stukje in Het Boekblad en op LinkedIn leek een mooie manier om toch hun aandacht te krijgen.

CORMAC McCARTHY

Dat lukte inderdaad, maar nog geen twee maanden later vertrok de directeur van het CB naar Audax, die van PostNL naar het CB  en maakte ze in Culemborg bekend te gaan stoppen met hun eigen logistiek. Alsof dat nog niet genoeg was schreef ik ook een column over de Amerikaanse auteur Cormac McCarthy, waarin ik onder andere melding maakte van het feit dat die al aardig op leeftijd was. Prompt lees ik een week later dat hij onverwachts is overleden. Wat was er in hemelsnaam aan de hand?

BERT DIJKSTRA

Ondanks positieve reacties op mijn columns, moest ik toch nadenken of ik wel door moest gaan. Mijn columns over het CB  waren opgepikt door Bert Dijkstra van De Telegraaf, die meteen na publicatie een boek schreef over een krant die verdacht veel op zijn broodheer leek. Het deed de relatie tussen Bert en De Telegraaf geen goed en inmiddels moet de journalist – een jaar voor zijn pensioen – goed op zijn tellen passen.

STAATSLOTERIJ

Even overwoog ik een column te schrijven met een oplossing voor de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en over de wereldwijde stikstofproblematiek. Misschien zou dat een goed effect hebben en bewees ik de wereld een grote dienst. Wat te denken van een fel stukje over het feit dat ik jarenlang loten koop bij de Staatsloterij maar nog nooit de hoofdprijs heb gewonnen.

Als je erover nadenkt natuurlijk een grof schandaal.

AJAX

Er ging een wereld van nieuwe mogelijkheden voor mij open. Even een stukje schrijven over het vertrek van Edwin van der Sar bij mijn favoriete voetbalclub en het zou wachten zijn op het moment dat Michael van Praag – met wie ik op Schiphol jarenlang aan vergadertafels heb gezeten – mij ging vragen om de mooiste baan van Nederland op mij te nemen. Niet alleen qua lengte moet de voormalige keeper van Ajax in mij zijn meerdere erkennen en het zou niet lang meer duren voordat de successen voor mijn club zich weer aaneen zouden rijgen.

ALMERE-HAVEN

Met terugwerkende kracht heb ik spijt van mijn column over de KBb maar vooral over het feit dat ik jarenlang mijn talenten heb verspild. Ik heb veel tijd en energie gestoken in mijn boekwinkel in Almere-Haven, terwijl een paar regels op papier waarschijnlijk voldoende waren geweest.

COLUMNS

Ik ga een bestseller schrijven die het commerciële succes van alle zeven zussen zal doen verbleken. Nog één keer een Staatslot kopen. Het klimaat redden. Noem het maar op.

Misschien hou ik ook nog tijd over om in 2024 columns te blijven schrijven.

Scroll naar boven