web analytics

Column: Elf

 

“Ik zoek het elfde deel van Dog Man”, vraagt een man aan mij. “Het is een cadeautje, maar ik kan het nergens vinden. Ik kom uit Hilversum en daar hadden ze deel elf niet. Daarom ben ik maar naar Almere gereden.”

VRIENDIN

Zover ik weet is deel tien nog niet zo heel lang geleden verschenen en als ik ga zoeken in de bestelcomputer, zie ik dat het volgende deel pas ergens begin november gaat komen. Ik vertel de man dan ook dat hij nog even geduld moet hebben. “Wat vreemd”, zegt hij echter. “Volgens mijn vriendin moet deel elf al zijn verschenen. Haar zoon heeft deel tien helemaal uit.”

TELEURSTELLING

“Tja, lezen gaat sneller dan schrijven”, vertel ik hem. Van Dog Man verschijnen er doorgaans twee per jaar en dat is al vrij veel. “Dus hij moet nog vier weken wachten?” De teleurstelling druipt van zijn gezicht. Blijkbaar heeft hij de belofte gedaan om dat nieuwe boek wel even te gaan halen.

ONDERBROEK

“Ik heb wel andere series van dezelfde auteur”, zeg ik om in ieder geval een alternatief te bieden. “Kapitein Onderbroek is ook heel leuk en we hebben eventueel de serie van Kleine Karels Tekenclub. Ze zijn allemaal voor dezelfde leeftijd en hebben soortgelijke humor.”

POGING

De man lijkt mij niet te horen, zo teleurgesteld is hij over het feit dat deel elf van Dog Man nog nergens te koop is. Hij zucht diep en doet bijna alsof dit het einde van de wereld is. Terwijl wij in de winkel meer dan genoeg series hebben. Er is geen gebrek aan leuke boeken voor kinderen tussen de zeven en negen jaar. “Er is een nieuw deel uit in de serie over het Leven van een Loser”, doe ik nog een dappere poging.

AMSTERDAM

“Ben ik helemaal voor deel elf naar Almere-Haven gereden”, zegt de man zonder op mij te reageren. “Heeft het zin om naar Amsterdam te gaan?”, vraagt hij met enige hoop in zijn stem. “Niet voor deel elf van Dog Man”, geef ik als antwoord. “Zelfs daar verschijnt het boek pas in november.” Hij laat wederom een diepe zucht horen. Deel elf van Dog Man is een stuk belangrijker dan ik dacht, blijkt werkelijk uit alles.

PLUCHE

“Eventueel heb ik een pluche uitvoering van Dog Man.”

“Echt waar?”

REDDINGSBOEI

Alsof ik een reddingsboei zijn kant opgooi. “Ik heb er nog ééntje. Net als de serie is ook deze zeer populair.” Ik loop naar de prachtige Dog Man display en laat de knuffel zien. Dog Man in een blauwe trui en een bijpassend petje. Probeer daar maar eens nee tegen te zeggen. Hij pakt het beestje in zijn handen en ik merk dat hij het niet kan weerstaan. Hij kijkt naar de prijs en knikt tevreden.

BLIJ

“Ik koop hem”, zegt hij. “Daar zullen ze erg blij mee zijn.”

De teleurstelling over deel elf van de serie is vergeten. “Het is voor de zoon van mijn nieuwe vriendin”, zegt hij ter verduidelijking.

ELF

Ah, een nieuwe vriendin. Dat kan het verklaren.

Misschien ook wel nummer elf.

 

Scroll naar boven