web analytics

Column: Kader

 

Hoewel wij zijn boeken altijd goed verkochten, heb ik nooit omgekeken naar de romans van Kader Abdolah. Ze zagen er prachtig uit, maar nooit bekroop mij de behoefte om ze te lezen. Geen idee waarom. Misschien voelde ik een bepaalde afstand tussen hem als auteur en mijzelf als lezer. Misschien omdat ik dacht dat boeken die zich afspelen in en rond Iran mij niet zouden boeien. Een andere wereld. Onbekend en onbemind. Met het verschijnen van ‘Voordat het laat wordt’ kwam daar verandering in. Uit het niets. In uitvoering was de roman niet mooier of opvallender dan zijn vorige boeken. Op onverklaarbare wijze riep het echter wel naar mij. Fluisterend. Diep in mijn onderbewustzijn.

RITME

Iedere keer als ik langs de boekentafels liep, hield het boek mij staande. Pakte ik het op en bladerde het door. Snoof de geur diep in mij op. Steeds legde ik het boek terug op de stapel, maar het bleef toch verleidelijk naar mij roepen. Uiteindelijk nam ik een exemplaar mee naar de toonbank en begon achter het kassablok de eerste paar bladzijden te lezen. Het viel mij meteen op hoe toegankelijk het was. Een bijna muzikaal ritme van woorden en zinnen hield mij direct in haar greep.

ADEMLOOS

De roman ging mee naar huis en ’s avonds las ik twintig hoofdstukken. Zonder onderbreking. Ademloos. Samen met de schrijver glipte ik onherkenbaar over de grens van Iran en was ik op weg naar het huis van zijn dementerende moeder. Sliep ik in het eeuwenoude observatorium waar de voorvaderen van Kader Abdolah nachtenlang naar de sterren hebben gekeken. Ik luisterde naar de vele verhalen uit het oude Perzische Rijk en verbaasde mij niet voor het eerst over de ongekende wreedheid van het huidige regime. De reden waarvoor de auteur ooit uit levensbehoud naar Nederland was gevlucht en zich de namen van twee vrienden had toegeëigend als herinnering en eerbetoon aan hun ultieme offer.

RUMI

Het boek betoverde mij op een ongekende manier. De hypnotiserende woorden en beeldende omschrijvingen van verloren werelden. Vernietigde samenlevingen die verder teruggaan dan het begin van de tijd. In het weekend las ik de roman uit en de volgende dag bestelde ik meer van Kader Abdolah. Ik nam ‘Wat je zoekt, zoekt jou’ mee naar huis. Een boek over de voor mij tot dan toe totaal onbekende Perzische dichter Rumi, die ook werd genoemd in het uitgelezen ‘Voordat het laat wordt’.

GESCHIEDENISLES

Deze roman had hetzelfde effect op mij. Ik kreeg geschiedenisles over de historie van het geboorteland van de auteur en de veroveringen door Arabieren, de invloed van de Romeinen en de verwoestingen die werden aangericht door het Mongoolse Rijk. Ik maakte kennis met het leven en werk van de beroemdste dichter uit het Midden-Oosten. Alles door de ogen van Kader Abdolah die mij als een leermeester een onbekende wereld introk.

RAMONA

Het boek over Rumi is inmiddels uit. Tijd om weer even adem te halen. Ondertussen ben ik begonnen aan het volgende boek. ‘Op zoek naar Ramona’, een mierzoete voorkant, maar een prachtig verhaal.

Scroll naar boven