web analytics

Column: Buat

 

Een oudere man komt zuchtend bij de kassa. “Is hij er al?”, vraagt hij aan mij. De blik in zijn ogen maakt duidelijk dat hij eigenlijk alweer rekent op een negatief antwoord. Hij loopt zelfs al bijna richting de deur terwijl de laatste letters van zijn vraag nog over zijn tong rollen. Hij komt al een aantal jaar bij ons in de winkel informeren naar hetzelfde boek. Hij hoeft niet eens meer om de titel te vragen. Ik weet waarop hij wacht, maar ik moet hem iedere keer teleurstellen.

MUSCH

In de zomer van 2018 kocht hij het eerste deel van de Johan de Witt trilogie, een historische roman van Jean-Marc van Tol. Behalve een uitstekende auteur ook bekend als één van de drie geestelijke vaders van Fokke & Sukke. “Musch” verkocht bij ons in Almere-Haven heel aardig en zag er in de gebonden uitvoering ook zeer goed uit. Het wekte de belangstelling van veel mensen met interesse in geschiedenis. Zo ook van de man die nu bij mijn toonbank staat.

CORONA

Na het lezen van deel 1 wilde hij zo snel mogelijk verder met het tweede deel, “Buat”. Mede door corona liet het boek echter langer op zich wachten. Ik had al eens contact gehad met Jean-Marc en die gaf aan dat hij nog niet echt een definitieve datum wist. Een boodschap die ik toen direct doorgaf aan mijn klant. Inmiddels wist ik echter dat het tweede deel half november dan eindelijk zou gaan verschijnen.

ONGELOOF

“Over twee weken heb ik hem”, roep ik mijn klant dan ook na, terwijl ik alleen zijn rug nog zie.

Hij staat meteen stil. “Echt waar?”, vraagt hij met enig ongeloof. Bang dat ik hem misschien in de maling neem. Hij ziet mij er duidelijk voor aan. Zelfs ik zal echter niet een trouwe klant na vijf jaar wachten geheel ten onrechte blij maken met een dode mus.

“Echt waar”, zeg ik. “Het boek staat op punt van verschijnen.”

SPRAKELOOS

Van de auteur kreeg ik een mailtje met alle boekwinkels waar hij zijn nieuwe roman zou komen promoten. De Grand Tour van Jean-Marc van Tol. Van zaterdag 11 november t/m zondag 10 december. Alles was in kannen en kruiken. Mijn klant kijkt mij sprakeloos aan. Een grote glimlach op zijn gezicht. Een kleine traan in zijn linkeroog. “Het zal ook wel eens tijd worden”, zegt hij. Hij ziet er meteen vijf jaar jonger uit.

ENTHOUSIAST

“Ik ga vandaag meteen beginnen met het opnieuw lezen van dat eerste deel”, zegt hij enthousiast. “Dan kan ik daarna in één keer door met het tweede boek.”

FLUITEND

Het klinkt als een plan. Ik vertel hem dat ik zijn telefoonnummer nog heb en hem meteen zal bellen als het boek door ons ontvangen is. “Fantastisch”, zegt hij en verlaat bijna fluitend de winkel. Heel even lijkt het erop dat hij een vrouw die ook naar de uitgang loopt van enthousiasme een ferme tik op haar kont gaat geven.

In de tijd van Johan de Witt zou hij daar absoluut mee zijn weggekomen….

Scroll naar boven