web analytics

Column: Complot

Soms kan ik helemaal gek worden van al die hardnekkige complottheorieën. Dat de aarde in werkelijkheid plat is. Dat Trump als president van Amerika bezig was om het grootste pedofielennetwerk ter wereld ten val te brengen, omdat die al jaren proberen om achter de schermen de macht te grijpen. Amerikanen geloven dat op zo’n grote schaal dat ze er zelfs het Capitool voor hebben aangevallen. Zeer vreemd is ook het idee dat 5G masten alleen maar zijn neergezet om burgers te kunnen volgen die een chip krijgen ingespoten bij het halen van een coronavaccin. Sommige mensen weten zeker dat corona niet bestaat en dat het allemaal is verzonnen door de overheid. Of de boekwinkel.

Waarom zou iemand mij willen volgen? Ik ben overdag in mijn winkel en daarna ga ik naar huis en lig de rest van de avond onderuitgezakt op de bank. En Rutte dan maar op zijn schermpje kijken en rond middernacht doorbellen naar een heel geheim ministerie dat de kans groot is dat ik nu ga slapen. Opluchting alom. Alleen de organisatie al om dat juiste chipje precies op het goede moment in mijn vaccin te krijgen. Stel je voor dat het fout gaat. Dan denken alle spionnen in de wereld dat ik Esther Janssen uit Enkhuizen ben…..

Er bestaan mensen die de hele dag thuis zitten met een schriftje op de vensterbank en daar de nummerborden opschrijven van auto’s die zij voorbij zien rijden. Om vervolgens het keiharde bewijs te claimen dat ze door de regering in de gaten worden gehouden omdat drie of vier nummerborden in vijf dagen tijd al tien keer voorbij zijn gekomen. Dat het om andere bewoners uit hun straat gaat – die ’s ochtends naar hun werk gaan en ’s avonds weer thuiskomen – komt geen seconde bij ze op.

Wij hebben er in de winkel heel soms ook mee te maken. Laatst werd iemand witheet omdat een bestelling van haar bij Pets Place (die overigens verderop in onze winkelstraat een mooie winkel hebben) om twaalf uur ’s middags nog niet bij ons was afgeleverd. Ze ging even voorbij aan het feit dat op het kaartje in haar brievenbus stond dat het pas na 15:00 uur bij ons zou worden afgeleverd. Het was echter onze schuld. Het had bij haar thuis bezorgd moeten worden. Uitleggen dat ze voor dat soort klachten bij PostNL moet zijn, maakte het alleen maar erger. Ze wist zeker dat het pakket ‘gewoon’ in ons magazijn stond maar wij het simpelweg niet wilde pakken. Ze verliet kwaad de winkel en kwam drie uur later weer terug. De pakketten waren iets daarvoor gebracht en weer ontstak de vrouw in woede. Wij hadden tegen haar gelogen want het pakket was er nu op mysterieuze wijze wel. Hoeveel bewijs wil je hebben?

Wij hebben met afhaalpakketten slechts één doel: zo snel mogelijk uitreiken. Hoe eerder hoe beter. Ik heb de ruimte in mijn magazijn hard nodig en heb liever dat daar twee dan zes pakketten staan. Waarom dan denken dat wij dat bewuste pakket met een onbekende bedoeling nog even een uurtje gezellig in ons magazijn willen laten staan?

In mijn ogen is het geen hogere wiskunde. Je kan onze winkel bezoeken en drie minuten later weer vertrekken. In de tussentijd kan het buiten beginnen te regenen. Dat is niet onze schuld en mopperen dat het net nog droog was is niet het bewijs dat wij daar enige invloed op hebben gehad. Als het gaat om postpakketten blijkt het echter wel zo te werken. Een enkeling wil ons voor de rechter slepen omdat het via onze winkel naar Australië verzonden pakket in Sydney bij het verkeerde postkantoor is afgeleverd. Of te lang bij de douane heeft gelegen. Blijkbaar is de invloed van de boekwinkel groot en trekken wij op de achtergrond aan meerdere touwtjes. Op logica reageren ze niet. Ze hebben hun mening en blijven erbij dat de schuld bij ons ligt.

Geloof niet alles wat je denkt is mijn boodschap aan iedereen die in complottheorieën doet. Wees aardig tegen elkaar en koop je kattenkorrels gewoon in de winkel van Pets Place. Daar doe je niet alleen hun een heel groot plezier mee.

Scroll naar boven