web analytics

Column: Stemvorken

Een nieuwe roman van A.F.Th. van der Heijden is altijd iets om naar uit te kijken. Vooral als het een onderdeel is van de Tandeloze Tijd. Vorige week was het weer zover met het verschijnen van “Stemvorken”, deel acht in de legendarische serie. De auteur was in de maanden maart en april vrij actief met het opsturen van gesigneerde voorproefjes aan een aantal grote en bekende boekhandelaren. Ik zag online hele mooie en persoonlijke teksten voorbijkomen en zat thuis een aantal dagen met kramp in mijn knieën op mijn hurken bij de brievenbus. Een aantal jaar geleden kreeg ik een telefoontje van Mirjam Rotenstreich, echtgenote van A.F. Th. van der Heijden. Zelf ook geen onverdienstelijke auteur en slechts zes dagen ouder dan ik. Dat laatste is natuurlijk totaal niet van belang, maar het is een feitje dat in mijn hoofd zit en dat ik nu eindelijk eens kan gebruiken.

Mirjam wist dat ik eigenaar en hoofdredacteur was van de Ezzulia website, vele jaren de grootste en meest succesvolle boekensite van Nederland. Toen Hebban nog niet bestond en ik nog de manager was van de boekwinkels op Schiphol. Ezzulia werd gemaakt door een leger vrijwilligers met hulp van tientallen auteurs. Mirjam vertelde mij dat haar man graag een interview wilde geven, maar niets deed met mail of computers. Ik koppelde haar aan Natasza Tardio en die maakte vervolgens een geweldig interview waarin Van der Heijden vertelde over zijn toen net verschenen roman “Doodverf” en zijn wens om ooit eens het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek te schrijven. Op zich was het bijzonder om gebeld te worden door Mirjam Rotenstreich en al helemaal om op die manier benaderd te worden door A.F. Th. van der Heijden. Voor Ezzulia hadden wij al honderden auteurs uit binnen- en buitenland geïnterviewd maar dit was toch wel een bijzonder moment.

Het maakte van A. F. Th. en mij geen bloedbroeders of anderszins vrienden voor het leven, maar het viel mij toch wat tegen dat ik niet een gesigneerd boekje kreeg met een persoonlijk en handgeschreven bericht van de auteur. Ik bedoel, het is niet zo dat ik een eigen hoofdstuk verlang in één van zijn romans. Misschien had ik hoger op de hiërarchische ladder van het boekenvak gestaan als het CPNB toentertijd de voorzet die Van der Heijden had gegeven daadwerkelijk zou hebben ingekopt. Het zet mij als boekverkoper met een hoop babbels in coronatijd echter weer stevig op mijn plaats. Terug in mijn hok. Ik weet mijn positie weer en besef plotseling dat Van der Heijden waarschijnlijk nog nooit van mij heeft gehoord.

Lekker dan !

Het was jarenlang zo’n mooi verhaal op feesten en partijen. Een gesigneerd voorproefje van “Stemvorken” zou de slagroom op de taart zijn geweest. Even heb ik overwogen om contact te zoeken met Mirjam Rotenstreich, maar stel je voor dat ook zij is vergeten dat ik ooit op haar verzoek dat interview met haar echtgenoot heb georganiseerd. Nee, ik koos ervoor om mijn verdriet en teleurstelling te dragen als een man en na twee of drie slapeloze nachten dacht ik het achter mij te hebben gelaten. Tot ik op Facebook nieuwe berichten zag verschijnen van boekverkopers Cor Wiersma en Remco Houtepen, die met terechte trots de handgeschreven boodschap van A.F.Th. van der Heijden met hun volgers besloten te delen.

Groen van jaloezie en vechtend tegen de tranen wist ik mij van ellende geen raad. Wat heb ik gedaan om dit troosteloze lot te verdienen? Heb ik de boeken van de Tandeloze Tijd niet altijd keurig gelezen? Staan ze niet op volgorde in mijn boekenkast? Heb ik de verfilming van “Advocaat van de Hanen” niet helemaal uitgezeten? Ben ik kortaf geweest tegen zijn vrouw? Ik ben er van overtuigd dat het niet aan mij kan liggen. Onmogelijk. Er moest iets anders aan de hand zijn. Plotseling drong het tot mij door. PostNL. Dat moest het zijn. De postbezorgers hebben hun werk niet gedaan. Het eerste gesigneerde exemplaar dat Adri heeft verzonden is nooit aangekomen. Zal je altijd zien. Misschien afgeleverd bij één van mijn buren die het nu prominent in hun boekenkast hebben staan. Wonen die Wiersma en Houtepen misschien in Almere???

De schurken !

Scroll naar boven