web analytics

Column: Signeren

Veel Amsterdammers zijn in de loop der jaren naar Almere getrokken. Op zoek naar meer groen, een groter huis en een vlucht uit een geliefde stad die langzaam maar zeker niet meer van hun was. Oplopende huren, oneindige werkzaamheden en oprukkende jongeren die om andere winkels en voorzieningen vroegen. Met name Almere-Haven werd het nieuwe paradijs en zorgde voor een hereniging met buren en families. Het oudste deel van de stad werd een soort Nieuw-Amsterdam. Een centrum met een haven, veel winkels, grachtenpandjes, duiven en altijd wel iets om op te mopperen.

Voordat ik in oktober 2013 mijn boekwinkel openende had ik zo mijn bedenkingen. Ook ik kom uit hartje Amsterdam en hou intens van die prachtige stad waar ik ooit weer hoop terug te keren. In de maanden die ik nodig had om een beslissing te nemen over de winkel begon mijn liefde voor Almere-Haven flink te groeien. Het centrum had wat aandacht nodig, maar er zaten geweldige winkels en de mensen waren warm en hartelijk. Ik herkende veel van die typerende gezelligheid van de Pijp en de Jordaan. Eigenlijk was het er best wel leuk en bleek mijn scepsis snel verdwenen.

Inmiddels heb ik Almere-Haven in mijn hart gesloten. Ik woon in Buiten maar voel mij een echte Havenaar. Amsterdam is hier nooit ver weg. Bijna iedereen is voor Ajax, is gek op die ouwe Hazes en leest trouw ieder nieuw deel van Baantjer. Het geldt voor een groot deel van de mensen die in en om het centrum wonen. Ook Simon de Waal staat hier op een voetstuk, hoewel dat inmiddels wel aan het afbrokkelen is. Sinds hij is gestopt met zijn serie De Waal & Baantjer raakt hij een beetje in de vergetelheid. Een deel van mijn klanten hoopt nog altijd op een nieuw deel en zal het hem nooit vergeven als hij de stekker er definitief heeft uitgetrokken. Simon de Waal kwam toen ik net open was een keer signeren. We hadden bijna dranghekken besteld maar uiteindelijk zat Simon een uurtje aan een grote tafel en keek niemand naar hem om. Alsof ze al een vermoeden hadden….

Dat is het probleem met signeersessies. Je weet het niet. Op Schiphol heb ik er tientallen gedaan en het was van tevoren absoluut niet in te schatten. David Baldacci kwam en we hebben een uur lang over alles en nog wat gesproken. Niemand wilde een gesigneerd exemplaar. Een paar weken later kwam Patrick Kluivert. Hij kon maar een uur signeren, kwam een kwartier te laat, moest daarna eerst nog tien minuten bellen en in de overgebleven vijfendertig minuten verkochten wij maar liefst tweehonderd exemplaren. In totaal stond de teller in ongesigneerde exemplaren aan het eind van de week op een onvoorstelbaar aantal van drieduizend biografieën. Misdaadauteur Will Simon – bekend van het televisieprogramma Opsporing Verzocht – kwam ook een keer signeren, zat aan een tafel voor de winkel op Plaza en kreeg slechts één klant,  die hem alleen maar vroeg waar de toiletten waren.

Er is niets van te zeggen.

Aankomende zaterdag komt toneelschrijver, tekstdichter, romanschrijver en toneelregisseur Hetty Kleinloog naar Almere-Haven voor haar boek De Zusjes. Het eerste deel van een serie politieromans (Kauffmann & Kauffmann) waarmee ze de populariteit van Baantjer, Joop van Riessen en Simon de Waal naar de kroon gaat steken. De eerste recensies zijn fantastisch en uitgeverij Marmer is laaiend enthousiast. Het is een echt boek voor Almere-Haven, daar twijfel ik werkelijk geen seconde aan. In de voetsporen van Baantjer. Spannend, goed geschreven, geweldige personages en tegen de achtergrond van een herkenbaar en bruisend Amsterdam. Het probleem is alleen wel dat we in Almere-Haven vaak eerst de kat uit de boom kijken. Een Amsterdamse eigenschap. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

Ook nu is het niet in te schatten of de boekenlezers van Almere-Haven massaal maar de boekwinkel komen. Ik hoop het wel, want Hetty Kleinloog is een bijzonder leuke vrouw en De Zusjes verdienen een groot publiek. Slechter dan Will Simon en David Baldacci kan ze het niet doen en Patrick Kluivert zal ze ook niet van zijn troon stoten. Ergens daar tussenin zou echter leuk en zeer terecht zijn….

Wij rekenen op uw komst.

Scroll naar boven