web analytics

Column: BTW

Het nieuw te formeren kabinet werpt haar schaduw reeds vooruit. Waren bij Rutte de boekwinkels al niet essentieel, bij de nieuwe club lijkt het nog een stukje erger te gaan worden. Hoewel we op het eerste oog wél gewoon open mogen blijven – maar dat kan altijd nog veranderen – doet het rechtse kabinet haar uiterste best om de kiezers de komende jaren zo dom en onwetend mogelijk te maken. Het plan is om de BTW op boeken te verhogen van 9% naar de volle 21%. Ook de dagbladen – en in hun kielzog de tijdschriften – worden onbetaalbaar en voor boeken geldt binnenkort een fors ontmoedigingsbeleid.

BOEKVERFILMINGEN

Bioscopen (waar – ironisch genoeg – veel boekverfilmingen te zien zijn) en pretparken ontspringen de dans, maar boeken zijn net als tijdens de coronaperiode weer flink de klos.

TAALACHTERSTAND

Voorheen had Nederland nog het fatsoen om het lezen te stimuleren, taalachterstand te bestrijden en de taalschat en woordenkennis van de jeugd te optimaliseren. Het nieuwe kabinet kan hier alleen maar om lachen.

GEPEUPEL

Lezen…. Wat heb je eraan? Mensen die kunnen lezen zijn mensen die kritische vragen stellen. Nadenken. Die begrijpen wat ze van de regering krijgen voorgeschoteld. Die kunnen brieven schrijven en in protest komen. Subsidie aanvragen en toeslagen ontvangen. Niets dan ellende als het gepeupel kan lezen.

PARIA

In andere landen denken ze daar anders over. Die vinden boeken, kranten en tijdschriften zó belangrijk, dat de belastingdienst daar niets aan wil verdienen. Of in ieder geval heel weinig. Iedereen die in Nederland straks een boek koopt of leest dreigt een paria te worden. “Hoe komt die aan het geld voor een boek? Doe normaal.” Mensen worden nagewezen op straat. Moeders zoeken angstvallig naar de hand van hun kind. “Kijk maar even de andere kant op, lieverd. Die meneer op dat bankje is een boek aan het lezen. De smeerlap.”

WARM

Het heerlijke geluid van knisperend papier, omgeslagen bladzijden. Het komt straks op hetzelfde niveau als vroeger je nagels over een schoolbord. Het kabinet gaat adviseren om de boeken die je nog in huis hebt te verbranden als de prijs van het gas en elektriciteit verder gaat stijgen. Gooi een paar titels van Harry Potter en Colleen Hoover in de open haard en moet je eens zien hoe warm je het krijgt.

SLACHTBANK

Het boekenvak staat niet bekend om haar actiebereidheid. In tijden van corona lieten we ons als makke schapen naar de slachtbank lijden. Bij problemen met de leveringen van boeken durven veel ondernemers alleen te fluisteren en te hopen op betere tijden. Stel je voor dat mensen erover lezen. Nu is er in ieder geval een begin gemaakt. Een online petitie waar al bijna een kwart miljoen mensen hun handtekening onder hebben gezet.

ALLERIJKSTE

Gaat het helpen?

Laten we het hopen. Anders worden lezers een uitstervend ras. Alleen de allerrijkste kunnen het zich veroorloven. Uh, duh en huh worden de belangrijkste woorden binnen de Nederlandse taal. Dat is nog eens iets anders dan bijvoorbeeld stikstofdepositie, hoofdlijnenakkoord of spreidingswet.

MONDDOOD

In Den Haag hangen ze al slingers op. Nederland is bijna monddood gemaakt.

 


Teken de online petitie:

Zie: https://petities.nl/petitions/boekenprijs-21-btw-een-waardeloos-idee?locale=nl

Scroll naar boven