web analytics

Column: Stom

Een moeder komt met haar dochtertje de winkel binnen. Het meisje is een jaar of acht. Ze lijkt niet echt veel zin te hebben om bij ons te moeten winkelen, maar krijgt te horen dat ze een cadeautje moeten zoeken voor haar vriendinnetje. Blijkbaar gaat ze liever naar de speelgoedwinkel want ik hoor haar zeggen dat ze iets van Topmodel wil kopen. In Almere-Haven zit na het faillissement van Intertoys echter geen speelgoedwinkel meer en haar moeder heeft geen zin om naar Almere-Stad te gaan.

DEMONSTRATIEF

“Ze hebben hier heel veel leuke boeken en tijdschriften”, zegt ze tegen haar dochter. “Daar zit vast wel iets bij dat we vanmiddag kunnen geven.” Het meisje gaat er niet vrolijker van kijken. Ze blijft demonstratief midden in de winkel staan terwijl haar moeder naar de kinderboeken loopt.

SIDDEREN

“Boeken zijn stom”, zegt ze hardop.

De boeken in mijn winkel sidderen zachtjes maar ik kan er wel om glimlachen. Ze kijkt op dat moment net richting de toonbank en zonder blikken of blozen steekt ze kort haar tong naar mij uit. Als de boeken stom zijn, zal ze ook de verkoper daarvan niet hoog hebben zitten. Ik geef haar echter een dikke knipoog. Dat had ze niet verwacht en ze volgt haar moeder nu alsnog naar de kinderboeken. Ze kijkt nog één keer achterom en nu ben ik degene die zijn tong uitsteekt.

MOPPENBOEKJE

Ze kan er verlegen om lachen.

Ze bekijkt het boek dat haar moeder in haar handen heeft. Een moppenboekje van de Zoete Zusjes. Deel twee. Ze pakt ook een exemplaar van de stapel en begint er doorheen te bladeren. Na het lezen van een willekeurig mopje moet ze zowaar lachen. “Is dat een leuk cadeautje?”, vraagt haar moeder meteen. Het meisje geeft geen antwoord en leest alweer de volgende grap. Ook die valt in goede aarde en voor de tweede keer vliegt haar schaterende lach door de winkel.

LACHEN

“Kom, dan gaan wij die kopen”, zegt haar moeder. Ze neemt het boekje van haar over. In plaats van meelopen richting de kassa, pakt ze echter het eerste deel met moppen van de Zoete Zusjes en binnen een paar tellen hoor ik haar weer lachen. Haar moeder begint nu ook te grinniken. “Neem jij die dan maar”, zegt ze meteen. Met beide boekjes lopen ze naar de kassa.

ZEKERHEID

Ze zien nu ook het moppenboek van de Stoute Broertjes liggen. “Er is er ook eentje voor jongens”, zegt de moeder. Het meisje bekijkt de voorkant maar pakt het niet op. “Jongens zijn stom”, zegt ze met een zekerheid die meisjes van die leeftijd kunnen hebben.

RECEPTEN

Even later pak ik deel twee voor haar in en reken beide boekjes af. Wij hebben nog een paar kaarten met recepten van de Zoete Zusjes en geef er twee aan het meisje. Ze schenkt mij een brede glimlach. “Dat is aardig van die meneer”, hoor ik haar moeder zeggen als ze samen richting de deur lopen. Het meisje draait zich om en steekt nogmaals haar tong naar mij uit.

Scroll naar boven