web analytics

Column: Crimineel

Vorige week dinsdag kregen de boekwinkels het dringende verzoek van Just Publishers om het boek Drugsbaron van Vico Olling per direct uit de verkoop te halen. De Belgische Staat had via een kort geding bij de Rechtbank Midden-Nederland geëist dat geplaatste foto’s van drie undercoveragenten verwijderd moesten worden. De veiligheid van de rechercheurs stond op het spel.

RECHTBANK

Het lijkt mij een logische eis van de Belgische Federale Politie, al kan ik mij niet voorstellen dat uitgeverij Just met het plaatsen van de foto’s over één nacht ijs is gegaan. Na de mail van de uitgever kreeg ik ook een bericht van Audax waarin eveneens werd verzocht het boek per direct uit de winkel te verwijderen. Het vonnis van de rechtbank werd bijgesloten.

ONHERKENBAAR

Het unieke – voor zover ik weet – van de uitspraak was dat het boek niet volledig uit de verkoop ging. De boekverkopers in Nederland en België kregen het verzoek om te kiezen uit twee opties: scheur de pagina met de desbetreffende foto’s uit het boek of maak de gezichten van vier foto’s met een zwarte stift volledig onherkenbaar.

DOORKRASSEN

Een pagina uit een boek scheuren gaat in tegen alles waar een boekverkoper voor staat. Het idee alleen al. Het met een zwarte stift doorkrassen van een aantal foto’s is niet veel minder erg, maar als je dan toch moet kiezen…. Met een dikke Edding begon ik op pagina negen van het tweede fotokatern de foto’s te bewerken.

SNEL

Drukt het door? Ik keek snel op de volgende pagina maar gelukkig was er niets van te zien.

SPIERBALLEN

Voorzichtig stak ik een witte envelop in het boek om te voorkomen dat de mogelijk nog natte inkt bij het dichtslaan een andere pagina zou besmeuren. Het boek ging tijdelijk uit de verkoop tot ik zeker wist dat alles goed was gegaan. Als je niet akkoord ging met het vonnis, dan moest je dat de uitgeverij laten weten en dan zou de Belgische Staat een kort geding tegen mijn winkel aanspannen. Het klonk als het laten rollen van spierballen.

SUPERMARKT

Drugsbaron was toch tot Netflix serie gemaakt met die ene acteur van die grote supermarkt in de hoofdrol? Die PSV’er? Ook deze supermarkt heeft problemen gehad. Dat kan dan toch geen toeval zijn? Ik stel voor dat ze Ajax die Champions League plek geven. Maar dit terzijde….

BOEKENKRASSER

Na een kwartier bekeek ik de boeken weer. De enveloppen waren schoon en dus ging Drugsbaron weer in de verkoop. Ik plaatste de stapel voorzichtig op de plank bij de True Crime boeken en keek een paar keer om mij heen. Ik voelde mij zelf ook een beetje een crimineel. Een boekenkrasser. Net zo erg als iemand die naar een duur restaurant gaat en dan weer vertrekt zonder te betalen.

RAMPTOERISME

Nog geen half uur later komt een man de winkel in die in een rechte lijn naar de True Crime loopt. Hij pakt het boek van Vic Olling en begint te bladeren. Als hij bij het tweede fotokatern komt slaat hij het teleurgesteld weer dicht.

Ramptoerisme. Ook in de boekwinkel.

Scroll naar boven