web analytics

Kort verhaal: Oudejaarsavond

EEN

“Mag ik al een paar sterretjes opsteken, papa?”

De zevenjarige Tim kijkt zijn vader verwachtingsvol aan.

“Alsjeblieft?”

KERSTVAKANTIE

Met zijn mooie bruine ogen krijgt hij meestal alles voor elkaar. Zijn vader begint al te lachen. “Nou, een paar dan”, zegt hij tegen zijn zoon. Die rent meteen juichend naar de gang om zijn jas van de kapstok te pakken.  Buiten is het al donker. Het waait een beetje maar gelukkig is het droog en niet zo heel erg koud. Tim mag van zijn ouders vanavond net zolang opblijven als hij wil. Tot hij in slaap valt. Het is kerstvakantie en een bijzondere dag. Ze hebben hem beloofd dat ze hem om middernacht wakker maken, mocht hij het niet redden. Hij is echter vastbesloten om het de hele avond vol te houden. Hij is tenslotte geen baby meer.

VUURKORF

“Waarom steek je de vuurkorf buiten niet aan”, zegt Jacqueline tegen haar man. “Dat is gezellig en het geeft ook wat extra warmte voor Tim. “Ja, het vuur!”, reageert de jongen meteen. “Dan kan ik de sterretjes zelf aansteken.” Rob knikt naar zijn vrouw, doet de tuindeur open en loopt naar de schuur om houtblokjes te halen. Tim heeft het zijn vader vaak genoeg zien doen en pakt uit de keuken een paar papiertjes waarmee ze alles in brand kunnen steken.

TERRASJE

De vuurkorf zelf staat op het kleine maar gezellige terrasje achter in de tuin. De stoelen en tafel staan al in de schuur. Net als de nieuwe parasol, die ze aan het begin van de lente hebben gekocht. Vanaf oktober zit er toch niemand meer in de tuin. Met zijn handen vol hout loopt Rob naar de korf en gaat weer naar binnen om lucifers te halen. Tim heeft de papiertjes al in stukken gescheurd en tussen de blokken gepropt.

STERRETJES

Een paar minuten later likken de vlammen aan het hout en voelen vader en zoon direct de hitte van het vuur. Jacqueline komt ook naar buiten en heeft een pakje met sterretjes in haar hand. Ze haalt er twee uit en geeft die aan haar zoontje die ze meteen in het vuur steekt en daarna met beide armen enthousiast in het rond begint te zwaaien. Beide ouders kijken met een glimlach toe en Ron slaat een arm om zijn vrouw heen. De laatste dag van het jaar en allebei verheugen ze zich op de dingen die gaan komen.

FEEST

Tim rent gillend van de pret door de tuin en laat een spoor van sprankelende vonkjes achter zich. Buiten adem komt hij weer naar de vuurkorf als de stokjes in zijn handen bijna zijn gedoofd. Zijn moeder geeft hem er nog twee en het hele feest begint weer opnieuw. Hij kan er geen genoeg van krijgen. “Kijk, mama. Ik heb vuurwerk”, schreeuwt hij uit. Ergens in de verte gaan een paar vuurpijlen de lucht in, maar Tim heeft er nu geen aandacht voor.

TWEE

Rob en Jacqueline zitten samen op de bank naar de televisie te kijken. Normaal is er op oudejaarsavond niet zo heel veel om naar te kijken, maar nu is er een concert van Queen met Adam Lambert als nieuwe zanger. Nadat de legendarische groep het overlijden van Freddy Mercury heeft proberen op te vangen met George Michael en daarna koos voor rockzanger Paul Rodgers, heeft de band onlangs gekozen voor een volstrekte nieuwkomer. Het lijkt echter een schot in de roos en nummers als ‘Killer Queen’, ‘Another One Bites The Dust’, ‘You’re My Best Friend’ en natuurlijk ‘Bohemian Rhapsody’ knallen luid en energiek uit de boxen van de home cinema system waarop Rob zichzelf voor kerst heeft getrakteerd.

SLAAP

Na het kleine feestje met de sterretjes in de tuin heeft Tim zijn best gedaan om als een grote, stoere jongen zijn ogen open te houden, maar zo rond half twaalf ’s avonds begint hij het gevecht tegen de slaap langzaam maar zeker te verliezen. Zijn ouders hebben het wel door, maar weten ook dat het geen zin meer heeft om hem nu nog naar bed te brengen. Het vuurwerk zit er aan te komen en dat zal straks de vermoeidheid volledig verdrijven.

CHAMPAGNE

Queen begint aan de toegift met het heerlijke en opzwepende ‘We Will Rock You’ waarna ze het concert besluiten met ‘Who Wants To Live Forever’. Jacqueline staat op en loopt naar de keuken om de champagne te pakken en voor Tim een groot glas met limonade. Normaal drinken ze niet of nauwelijks alcohol, maar met oud en nieuw is het een traditie. Ondertussen schudt Rob zijn zoontje voorzichtig wakker en geeft de klok aan dat het grote moment bijna zover is. Buiten kunnen een paar mensen blijkbaar niet meer wachten en knalt er al voor een klein vermogen aan vuurwerk de lucht in.

KLOK

“Vuurwerk!”, zegt Tim meteen. De slaap is vrijwel direct verdwenen. Hij rent naar het raam en kijkt naar buiten. Er is niet zo heel veel te zien. De knallen komen van achter de huizen aan de overkant van de straat. Hij kijkt naar de televisie en ziet de klok groot in beeld komen. “Nog vijf minuten”, zegt zijn vader. “Dan begint het nieuwe jaar. Heb je er zin in?” Tim haalt zijn schouders op. Het gaat hem vooral om het lang opblijven. Om het vuurwerk. De harde knallen en alle mooie kleuren die straks overal te zien zijn.

OLIEBOLLEN

Behalve champagne en limonade staan er ook oliebollen op tafel. In de keuken staat Jacqueline blokjes kaas en stukjes worst te snijden, terwijl Rob pinda’s en chips in bakjes doet. Ze kijken elkaar in de keuken verliefd aan. Het is voor het eerst dat Tim de hele avond is opgebleven. Als ze weer de huiskamer inlopen, staat hun zoon bijna met zijn neus tegen het raam gedrukt.

“Nog twee minuten”, hoort hij zijn vader zeggen.

DRIE

Om klokslag twaalf uur ontploft de nacht als iedereen in de buurt het vuurwerk gelijktijdig lijkt af te steken. Harde knallen, gillende vuurpijlen en prachtig siervuurwerk verlicht de straat. Jacqueline en Rob geven elkaar een lange kus en een innige omhelzing. Ze willen ook Tim daarbij betrekken, maar hun zoon wil niets missen van het indrukwekkende lawaai dat buiten te horen is. Met moeite weet Jacqueline hem een kus op zijn hoofd te drukken, maar hij rent alweer naar de tuindeur in de hoop dat hij alles daar nóg beter kan zien.

“Laat hem maar even”, hoort hij zijn moeder zeggen.

KLEUREN

Terwijl zijn ouders van hun glas champagne genieten, vergeet Tim alles om hem heen. Het is prachtig. De ene vuurpijl maakt nog mooiere patronen dan de vorige. Werkelijk alle kleuren komen voorbij en het lijkt wel sterretjes te regenen. Het liefst wil hij naar buiten, maar zijn moeder heeft hem duidelijk verteld dat hij daar nog te jong voor is. Hij zal binnen moeten blijven en het van een veilige afstand allemaal bekijken. Als hij aan de andere kant van het huis een enorm geknal hoort, rent hij weer naar de huiskamer en kijkt hij daar weer zijn ogen uit.

OPWINDING

Ook zijn ouders staan nu voor het raam te kijken en willen niets van het feestelijke spektakel missen. Pas na een uur ontdekt Tim zijn limonade en de chips en gaat hij bij de tafel zitten. Het meeste vuurwerk is nu wel geweest, hoewel er nog wel steeds harde knallen te horen zijn. Hij drinkt zijn glas leeg en duwt snel wat chips in zijn mond. Normaal mag hij ’s avonds nooit meer iets snoepen, maar nu lijkt alles te zijn toegestaan. Met rode wangen van opwinding zit hij op zijn knieën.

LAADJES

Rob kijkt op zijn horloge en bedenkt dat er nog meer is om zich op te verheugen. Snel loopt hij naar de keuken en kijkt in het rond. Buiten ziet hij de vuurkorf nog nagloeien. “Waar zijn die krengen gebleven”, mompelt hij in zichzelf. Hij trekt links en rechts wat laadjes open, maar kan niet vinden wat hij zoekt.

KEUKENTAFEL

“Schat?”, roept hij richting zijn vrouw.

“Op de keukentafel lag toch dat straatje oudejaarsloten?”

Scroll naar boven