web analytics

Column: Woest

Foto: Arisa Chattasa op Unsplash – Gebruikt met toestemming

Ik ben al kwaad vanaf de start van de lockdown en de afgelopen weken ben ik alleen maar kwader geworden. Niet omdat ik dicht moest, maar omdat niemand ziet dat ik langzaam aan het verdrinken ben. Sommige klanten komen binnen voor een boek en als ik ze dan moet teleurstellen, krijg ik te horen dat ze het wel ‘gewoon’ bij Bol bestellen. Hoe moet ik uitleggen dat de koffieshops en slijterijen essentieel zijn maar de boekwinkels niet?

Mensen denken dat ik mijn hand kan ophouden en dat de overheid mijn huur en salarissen betaalt. Dat een minister mij een compensatie geeft voor de misgelopen omzet en dat er ook wel iets geregeld zal worden met betrekking tot alle voorraden. Vanwege die lockdown die in mijn winkelstraat alleen mijn winkel heeft getroffen.

Menslievendheid

Er zijn klanten die woest worden als ze horen dat ik geen rooie cent krijg. Die mij aankijken alsof ik een grap vertel. Ik schrijf een wekelijkse column voor Het Boekblad en LinkedIn. Ook Hebban plaatst ze wekelijks en soms worden ze opgepikt door een (landelijke) krant of de NOS. Dan krijg ik een paar dagen later een belletje van één of ander bedrijf in het land die mijn wanhoop over de lockdown begrijpt en uit pure menslievendheid een order plaatst van honderden euro’s. Er bestaan ontzettend veel aardige mensen die begaan zijn met hun medemens. Plotseling weet ik er velen te bereiken. Gewoon door in een column uit te leggen wat er aan de hand is. Hoe oneerlijk het is dat je kapotgaat vanwege een besluit van de overheid en dat diezelfde overheid je vervolgens laat stikken.

Jinek

Ik begrijp dan ook niet dat partijen als KBb, maar ook CPNB en noem ze maar op, de publiciteit niet zoeken. Waarom zit er niet iemand iedere avond bij Jinek, Op1, Beau en weet ik veel welk programma dan ook? Waarom hoor ik Broese en Donner niet? Libris? Audax? NSO? Waarom zie je wel de mensen die de horeca vertegenwoordigen continu op de televisie? Je kan iedere dag wel een praatje maken bij de ministeries om te proberen de winkels weer open te krijgen, maar dat is kansloos. Een afhaalloket? Vergeet het maar. Je moet zorgen dat wij allemaal een vergoeding krijgen. Dat wij over twee maanden nog bestaan. Het kan toch niet zo zijn dat ik een ton aan omzet moet laten lopen en tegelijk twee maanden huur, salarissen, verzekeringen en andere vaste lasten moet betalen terwijl de regering die dat voor mij heeft besloten de andere kant op kijkt?

“Ik bestel het wel bij Bol”

Harry Potter

Vertel op de televisie en in kranten dat boeken alleen maar verschijnen omdat boekwinkels ze bij aanbieding inkopen. Wij financieren ieder nieuw boek! Iedere nieuwe auteur krijgt een kans omdat de boekwinkels erin geloven. Zonder boekwinkels waren de Zeven Zussen nooit verschenen, had nog nooit iemand van Harry Potter gehoord. Bol verkoopt alleen maar boeken bij de gratie van de boekwinkel. Die heeft niets op voorraad en verzendt gratis vanuit het Centraal Boekhuis ieder boek dat de boekwinkels hebben betaald. Iemand in boekenland heeft daarin ooit een enorme inschattingsfout gemaakt. Dat hebben wij onszelf aangedaan. Iemand heeft jaren geleden zitten slapen. En op dit moment doen wij dat weer!

Afgeslacht

Als makke schapen staan wij stilzwijgend in de rij om afgeslacht te worden. Uitgewist. Er is geen eenheid. Er zijn geen gezamenlijke schouders. Het lijkt net alsof wij allemaal toekijken hoe boekwinkels, uitgeverijen en auteurs massaal om zeep worden geholpen. De top van het schrijversgilde zal het wel overleven. Groot geworden door hun eigen talent en met de hulp van de boekhandel. De rest zal langzaam maar zeker verdwijnen. Auteurs…. Een uitstervend ras. Als een kwart van alle boekwinkels omvalt dan heeft ook Bol over een jaar of tien geen enkel boek meer in het assortiment. Alleen de oudere mensen weten dan nog wat een auteur was. Een soort minstreel uit de Middeleeuwen. Een anachronisme.

Malieveld

Waar blijven de mensen van het boekenvak? Wanneer worden ze zichtbaar voor het grote publiek? Wanneer krijgt het boek een gezicht? Wanneer gaan wij naar het Malieveld? Waarom noemt de regering boeken en tijdschriften een eerste levensbehoefte en worden wij toch met de grond gelijk gemaakt.

KOM OP! WE MOETEN KNOKKEN VOOR ONS BESTAAN!

 

Scroll naar boven