web analytics

Column: Wanhoop

Foto: Külli Kittus op Unsplash – Gebruikt met toestemming

Mijn winkel is al twee weken zo goed als gesloten. In plaats van de hoge omzetten die in december nodig zijn om als bedrijf te overleven, verdien ik momenteel met enkel een postbalie hooguit vijftig euro per dag. Tien tot vijftien klanten die op het laatste moment een pakketje willen versturen of zomaar een paar velletjes postzegels kopen. Omdat ze hopen dat het helpt. Liever iets dan niets. Aan medeleven en steunbetuigingen geen gebrek, maar van de instanties die ons kunnen redden hoor ik helemaal niets.

Oorverdovende stilte

Onze overheid zwijgt met een oorverdovende stilte. Ik hoop maar dat ze zich de ogen uit kun hoofd schamen, maar in werkelijkheid slaan ze zichzelf waarschijnlijk op de borst. Kijk eens hoe goed wij het doen. Ondertussen heb ik als winkelier zojuist mijn huur en salarissen moeten betalen en meer dan dertigduizend euro aan rekeningen voor goederen die ik onverkocht bij het grofvuil kan zetten. Terwijl de beleidsbepalers van Nederland zich door hun chauffeurs weer fluitend naar huis laten rijden, probeer ik wanhopig een peperdure lening te krijgen in de ultieme poging het onvermijdelijke zo lang mogelijk uit te stellen.

Black Friday

Hopelijk geloven ze in Den Haag zelf dat ze goed werk doen maar persoonlijk heb ik al mijn geloof in de overheid verloren. Niet vanwege het feit dat ik mijn winkel moest sluiten, maar wel omdat alle steunpakketten aan mijn neus voorbijgaan. Waarschijnlijk is iedere euro hard nodig om bedrijven als KLM van de ondergang te redden. Ik heb die enorme mensenmassa’s op Schiphol nog altijd op mijn netvlies, een paar weken voor de lockdown. De overheid had niet het besef dat het misschien verstandig was om vakanties te verbieden en dus vlogen duizenden mensen nog even snel naar die achteraf toch niet zo veilige Antillen. Net zoals Black Friday niet werd verboden. De definitie van essentieel kreeg een nieuwe betekenis. Je mocht niet naar de kapper maar wel die vervelende vlek in je zomerjas laten verwijderen bij een stomerij. Een warme jas kopen was verboden, maar bij de slijterij was je welkom. Ook de drogist mocht open, want waar moest je anders je eyeliner en lippenstift kopen? In mijn boekwinkel mocht je voor kerst alleen aansluiten in een lange rij voor de postbalie om de omzet van alle online bedrijven te garanderen.

Broeksriem

Je ziet nu al aankomen dat de winkels die moesten sluiten over drie weken nog steeds niet open kunnen. Terwijl bedrijven die al jarenlang een wanbeleid voeren mogelijk hun zakken al vullen met het geld uit die steunpakketten. Het beleid is onbegrijpelijk en halfslachtig, zoals dit kabinet dat keer op keer doet na de eerste golf. Zelfs het tijdig inenten van haar inwoners krijgen ze in tegenstelling tot de rest van de wereld niet voor elkaar. Het moet nu eenmaal zorgvuldig gebeuren, zegt een minister met luxe schoenen en bijpassende broeksriem. Alsof al die andere landen maar een beetje aanrommelen.

Mark Rutte

Ik heb een open brief geschreven aan Mark Rutte welke door ontzettend veel mensen is gedeeld. Hij is verzonden naar vrijwel alle politieke partijen en hun leiders. Van niemand kwam een reactie. Heel de politiek is – zeer terecht – in rep en roer als een vrouw in de bijstand zevenduizend euro moet terugbetalen aan de sociale dienst omdat haar moeder soms bijspringt met de boodschappen, maar niemand reageert op het feit dat duizenden winkeliers volledig buiten hun schuld failliet gaan omdat ze nergens aanspraak op kunnen maken en aan hun lot worden overgelaten.

Opstand

Stel je voor: je hebt een koopwoning en de overheid zegt dat je er in 2021 niet mag wonen. Je moet wel de hypotheek blijven betalen, gas- en licht en je verzekeringen. Al je vaste lasten gaan gewoon door, maar je krijgt geen enkele compensatie. Ga je toch naar je koopwoning, dan krijg je een enorme boete. Je moet op zoek naar een vervangende woning en alle kosten zijn voor jou. Het hele land zou in opstand komen. Niemand zou dit pikken. Het zou het gemiddelde gezin tienduizenden euro’s kosten. Hoe haalt de overheid het in zijn hoofd!

Het is qua impact en geld echter precies wat ze doen met duizenden winkeliers.

 

 

Scroll naar boven