web analytics

Column: Swift

“Aaaahhh! EEN TOURSPECIAL.”

TIJDSCHRIFTENWAND

Een meisje van elf of twaalf jaar gilt het uit als ze in de tijdschriftenwand iets van Taylor Swift ziet staan. Het is duidelijk een fan. Haar schreeuw galmt door de winkel en heel even denk ik dat het de sirene van de eerste maandag van de maand moet zijn. Ze pakt het tijdschrift van de plank en drukt het bijna in extase tegen zich aan. Ze kijkt om zich heen op zoek naar haar moeder.

EUFORISCH

“Kijk dan”, roept ze euforisch. Haar moeder staat een stuk verderop bij de boeken. Ze is ongetwijfeld op de hoogte van het feit dat haar dochter in de ban is van de Amerikaanse zangeres en kijkt er niet meer van op dat ze alles wil kopen dat van of over Taylor Swift wordt uitgebracht. Je moet bijna een extra hypotheek op je huis nemen als je alles wil kopen dat er alleen al in Nederland op de markt verschijnt. In onze winkel gaat het om tijdschriften en boeken, maar naast de muziek zijn er uiteraard ook allerlei andere artikelen te koop. Van dekbedovertrekken en broodtrommels tot posters, T-shirts en sweaters.

POPULAIR

Taylor Swift is de overtreffende trap van mateloos populair.

ONDERGOED

Persoonlijk zou ik geen enkel liedje van haar herkennen. Natuurlijk zie ik haar wel eens voorbijkomen op televisie, maar nooit heb ik daarbij het gevoel dat ik moet blijven kijken. Ik ben dan ook niet de doelgroep. Het gaat om de gillende tienermeisjes en een zangeres die iedere maand vele miljoenen op haar rekening kan laten bijschrijven. Hoewel ze ondanks dat vele geld blijkbaar niet voldoende heeft om fatsoenlijke kleding te kopen voor op het podium. Sinds Madonna is het voor vrouwen heel normaal om in je ondergoed voor duizenden mensen in een zaal te zingen en dansen.

SUCCES

Ze doet er verder niemand kwaad mee en ik gun Taylor Swift dan ook al het succes van de wereld.

SWIFTIE

Het meisje in mijn winkel kijkt ondertussen smekend naar haar moeder die niet van plan lijkt om de tourspecial voor haar te kopen. Een echte Swiftie is echter niet voor één gat te vangen.  “Mama, ik zal de rest van de maand nergens meer over zeuren. Deze wil ik héééél graag hebben. Mag het? Please, please, please?” Haar moeder gaat overstag. Taylor Swift is op zich een vrij onschuldige verslaving en een maand geen gezeur is best wel wat waard.

ZEKERHEID

“Je weet wat je belooft?”, vraagt ze voor de zekerheid.

Haar dochter knikt razendsnel meerdere keren met haar hoofd.

BOEK

Met een triomfantelijke blik loopt ze even later samen met haar moeder richting de toonbank. De buit is definitief binnen als haar moeder vijftien euro afrekent. Dolgelukkig huppelt ze langs de laatste boekentafels naar de uitgang en ondertussen slaakt ze korte kreetjes van geluk. Dan valt haar blik op het zojuist verschenen boek van Hans van der Loo: “Taylor Swift: de opkomst van een muzikaal, maatschappelijk en zakelijk fenomeen”.

WANHOPIG

Ze staat meteen stil en haar ogen zoeken wanhopig naar die van haar moeder.

“Mam?”

Scroll naar boven