web analytics

Column: Lachen

“Heb je dat boek nog liggen van die man die altijd aan tafel zit bij Vandaag Inside? Je weet wel, die Turkse Marokkaan.” Een man staat bij mijn toonbank en ondanks zijn wat ongelukkige omschrijving begrijp ik welk boek hij zoekt. Ik loop naar de boekentafel en pak een exemplaar van ‘Afslag 24’, geschreven door Özcan Akyol, ook wel bekend als Eus.

BLIJ

“Ja, die bedoel ik.” Hij is duidelijk blij dat ik het boek op voorraad heb. “Lachen”, zegt hij meteen.

DEVENTER

“Het is een Nederlandse man met een Turkse achtergrond”, vertel ik hem. “Hij is in Nederland geboren, volgens mij in Deventer.” Er zit geen spatje Marokkaans bij. Mijn klant haalt zijn schouders op. Hij komt niet voor een uitleg over de juiste geboortegrond van de auteur, maar wil alleen zijn boek lezen. Ik vind het allemaal best. De opmerking dat hij niet bij iedere uitzending aan tafel zit, slik ik maar even in.

EUS

“Dat wordt vast weer lachen”, zegt de man voor de tweede keer tegen mij tijdens het afrekenen. “Is dat zo?”, vraag ik hem. “Heeft u al meer boeken van hem gelezen?” Hij schudt zijn hoofd. “Ik ken hem van de televisie en dat programma is fantastisch. Die Eus zit aan tafel en zegt doorgaans zinnige dingen die vaak heel grappig zijn. Hij blijft altijd heel goed overeind tussen die andere mannen.”

BOEKENCLUB

Ik kijk soms ook naar Vandaag Inside maar kan eveneens de andere programma’s met Eus waarderen. Sterren op het doek, De geknipte gast en Eus’ Boekenclub. Vooral na het gedwongen vertrek van Matthijs van Nieuwkerk ben ik blij dat er nog iemand is die moeite doet om boeken en auteurs op het televisiescherm te krijgen. Het intrigeert mij alleen dat de man die het boek heeft gekocht steeds de term ‘lachen’ gebruikt.

DIJENKLETSERS

Het is niet zo dat Akyol romans schrijft die vol staan met dijenkletsers. Om maar eens een goed Nederlands woord te gebruiken. Blijkbaar is dat toch het beeld dat deze man heeft en waarom hij het boek heeft gekocht. Alles van Vandaag Inside vindt hij leuk en dus moet het boek van Akyol dat ook zijn. Ik overweeg even om er iets over te zeggen, maar denk dat het tegen dovenmansoren gericht zal zijn. Daarnaast is het ook wel een mooi idee dat hij nu in ieder geval een echte roman in de kast heeft staan.

VERBAZING

Misschien vergis ik mij echter wel en leest de man alles wat los en vast zit en weet hij exact wat hij heeft gekocht. Hij verlaat met ‘Afslag 24’ de winkel en ik denk er verder niet meer aan. De volgende dag is hij echter terug. Hij heeft nog een exemplaar van het boek gepakt en wil die ook afrekenen. “Die heb je gisteren toch al gekocht?”, zeg ik met enige verbazing.

VADER

“Klopt”, zegt hij. “Ik zit al op de helft, maar deze is voor mijn vader. Die kijkt ook altijd naar dat programma met die mannen.”

ANTWOORD

“Lachen”, zeg ik meteen. Het lijkt het enige juiste antwoord.

Scroll naar boven