web analytics

Column: Berlijn

Een klant staat bij de kassa met een Voetbal International, de drie losse delen van de Rebound trilogie van Willem Asman en de gebonden Berlijnse Trilogie van Philip Kerr. “Ik twijfel een beetje over die omnibus van Kerr”, zegt hij, terwijl hij de boeken op de toonbank legt. “Ik heb er wel eens iets over gehoord, maar ik ben niet zo’n liefhebber van boeken over de Tweede Wereldoorlog. Heb jij deze gelezen?”

Philip Kerr

De Berlijnse Trilogie van Philip Kerr. Ik kijk mijn klant aan en vraag mij af waar ik moet beginnen. Ik heb Kerr persoonlijk gekend. Niet dat we op verjaardagen kwamen, maar toen ik de eigenaar was van een grote website over boeken, heb ik de auteur een paar keer ontmoet. Een aantal jaar hebben wij met enige regelmaat mailtjes over een weer verzonden en het was een schok toen hij in het voorjaar van 2018 plotseling kwam te overlijden. Toen ik Kerr voor het eerst de hand mocht schudden, had ik de Berlijnse Trilogie al lang en breed gelezen. Na drie delen was hij er mee gestopt en andere boeken gaan schrijven. Rechercheur Bernie Gunther, de hoofdpersoon in de trilogie, was een zeer charismatische man die op de lezers een onvergetelijke indruk wist te maken. De Berlijnse Trilogie bestond uit de delen “Een Berlijnse kwestie”, “Het handwerk van de beul” en “Een Duits requiem” en vormen samen een legendarisch geheel. Zelden heb ik een serie gelezen die zoveel indruk op mij heeft gemaakt. De boeken spelen zich af in Nazi Duitsland, midden in de oorlog, maar zijn absoluut geen oorlogsromans. Het zijn ijzersterkte thrillers, boordevol geweldige dialogen, die je bij de strot grijpen en vervolgens niet meer loslaten. Philip Kerr liet de wereldwijd miljoenen fans van Bernie Gunther na het derde deel maar liefst vijftien jaar wachten op een vervolg en schreef vervolgens meer dan tien nieuwe boeken die niet allemaal hetzelfde niveau wisten te halen. Een mindere Gunther was echter beter dan helemaal geen Gunther en binnen de thrillerwereld hoorde je dan ook niemand klagen.

Mythische status

Mijn klant keek mij nog steeds verwachtingsvol aan. “Is het wat?”, vroeg hij nogmaals. Ik vertelde hem dat de trilogie slechts twintig euro was en dat hij hem na het lezen waarschijnlijk voor nog geen vijfhonderd euro zou willen verkopen. De Berlijnse Trilogie is nooit erg lang leverbaar. De uitgeverij lijkt op die manier de haast mythische status van de serie te onderstrepen. Koop het nu of heb de rest van je leven spijt. Mijn klant is overtuigd, al zie ik in zijn ogen ook wel een stukje ongeloof. Welk boek is nou zó goed dat de boekverkoper er op het oog een beetje sentimenteel van lijkt te worden. Ik merk het aan hem en weet dat hij het snel genoeg zal ontdekken.

Het zijn mooie boeken die u heeft uitgekozen. Daar gaat u zeker geen spijt van krijgen.

Willem Asman

“Die boeken van Asman lijken mij heel spanend. Ik heb bij de bibliotheek al een stukje gelezen.” Ik kan het alleen maar beamen. Het is een hele sterke serie die zich grotendeels in Amerika afspeelt. Willem Asman is één van de betere thrillerauteurs van Nederland en met het eerste deel won hij de Gouden Strop. “Ik wil eigenlijk slechts één van beide series kopen. Welke zou u kiezen?” Tja, dat is niet zo heel moeilijk. Ik zou ze allebei nemen. Het zijn allemaal thrillers, maar onderling totaal niet met elkaar te vergelijken. Als u graag spannende boeken leest, dan zijn zowel Philip Kerr als Willem Asman een schot in de roos. De Berlijnse Trilogie is een klassieker, tijdloos. Ongeëvenaard. De Rebound Trilogie is het beste werk van een Nederlandse auteur met internationale allure.

“Ik wil echt dat er ééntje gaat afvallen, dus u helpt niet echt.”

Voetbal International

Dan stel ik voor dat u de Voetbal International laat liggen. Daar staat die Duitse trainer van PSV op de voorkant dus dat kan nooit wat wezen. Mijn klant kijkt mij verbijsterd aan. Vervolgens begint hij hard te lachen. “Geweldig antwoord. U heeft gelijk. Ik neem alle boeken en ik laat u weten wat ik ervan vond.” Tevreden en met een grote grijns verlaat hij de winkel. De Voetbal International bleef ongemerkt achter op de toonbank.

 

Scroll naar boven