web analytics

Column: Brief

Foto: Scott Graham op Unsplash – Gebruikt met toestemming

Beste Mark,

Excuus dat ik zonder eerdere aankondiging begonnen ben met tutoyeren, maar we corresponderen nu al een tijdje en ik vond dat de tijd nu wel rijp was. Ik geef toe, het is een beetje een vreemde briefwisseling. Ik schrijf en jij zwijgt. Ik stel vragen en jij geeft geen antwoord.

Op zich is dat wel te verklaren: mijn winkel is al vanaf half december vorig jaar dicht en jij moet het hele land besturen. Ik heb alle tijd van de wereld en jij hebt het – mag ik aannemen – ontzettend druk. Het spijt mij dat ik al een tijdje niets van mij heb laten horen, maar vandaag ben ik toch maar weer eens in de pen geklommen.

Hoe gaat het met jou?

Steun

Eet je wel genoeg? Met mij gaat het eerlijk gezegd steeds weer wat minder. Veel geld voor boodschappen heb ik niet meer. Ik hoorde een tijd terug je compaan op de televisie zeggen dat het heel onfatsoenlijk zou zijn als de overheid je verplicht je bedrijf te sluiten en vervolgens niet met toereikende steunpakketten op de proppen te komen. Mogelijk dat jij hem na afloop van die persconferentie flink de oren hebt gewassen, want die steun is er nog altijd niet.

Leningen

Ik heb onlangs mijn huis moeten verkopen om mijn winkel overeind te houden. Salarissen, huur en die verduvelde belastingen. In plaats dat ik enige steun krijg moet ik de overheid financieel onderhouden. Het geld dat ik voor mijn woning kreeg is alweer bijna op. Ik neem aan dat de belastingdienst blij was met haar deel? Ik heb ook weer twee leningen afgesloten tegen een pittige rente. In de hoop dat ik het daarmee tot begin maart ga redden.

Dan mogen wij toch weer open? Mark?

Toekomst

Ik had maar één huis om te verkopen en meer leningen krijg ik niet. Als de boekwinkels ook de hele maand maart moeten sluiten, dan kan ik onderhand op zoek naar een enorme grote doos waar ik in kan wonen. Met vrouw en kind. Geld voor mijn huurwoning heb ik dan niet meer. Ik moet mijn twee medewerkers ontslaan en dan maar hopen dat de verhuurder het huurcontract wil ontbinden. Anders draai ik nog drie jaar op voor de huur, die ook tijdens de lockdown gewoon betaald moet worden. Ik ben inmiddels éénenzestig jaar en had mijn toekomst eerlijk gezegd wel iets anders voorgesteld.

Supermarkt

Kunnen wij niet iets verzinnen, Mark? Er zijn toch andere oplossingen om het leed van de middenstand te verlichten.  Natuurlijk is het leuk om steunpakketten te verzinnen waar niemand recht op heeft. Of die je weer moet terugbetalen. Ik kan mij voorstellen dat jullie dat in Den Haag briljant vonden en leuker dan Youp van ’t Hek. Lachen. Ik zie rond mijn winkel enorme mensenmassa’s die pakketjes ophalen. Kleding, boeken… alles wat maar online te bestellen is. Las ik nou dat Bol een omzetstijging heeft van 70%? Dat de supermarkt de omzet heeft weten te verdubbelen? Geen wonder, als je ziet dat de gemiddelde supermarkt tegenwoordig meerdere tafels met boeken heeft staan. Had je daar geen wet voor kunnen verzinnen? Dat ze niet hun assortiment mogen uitbreiden met producten van winkels die jullie hebben gesloten? Ik bedoel: noodwetje. Is binnen een paar uur te regelen.

Solidariteit

Maar goed. Details…. Het gaat om oplossingen. Waarom niet alle PostNL locaties in Nederland sluiten en ook verbieden om nog pakketjes te bezorgen? Dat scheelt een enorme hoeveelheid mensen op straat. Dan gooi je de boekwinkels, schoenenwinkels en kledingwinkels weer open. Gedeelde smart. Solidariteit. Je kan ook het gebruik van antwoordnummers verbieden. Verplicht stellen dat je voor iedere online aankoop de werkelijke verzendkosten moet betalen.Doe eens gek.

Vaccineren

Of waarom niet de winkels die al twee maanden of langer dicht zijn weer openen en dan de drogisterijen, slijterijen en coffeeshops tijdelijk sluiten. Die hebben geld als water verdiend en kunnen nu best wel wat rust gebruiken. Als ze te moe worden zijn ze ook extra bevattelijk voor corona, dus sla je feitelijk twee vliegen in één klap. Niet dat ik het andere winkels gun om te sluiten. Het mooiste is om alles weer te openen en net als Engeland in mum van tijd zeventien miljoen mensen te vaccineren. Waarom heb jij dat eigenlijk niet gedaan?

Ik ben benieuwd naar je antwoorden, Mark.

Groet,

Eric Herni

Scroll naar boven