web analytics

Column: Knikken

Ik sta bij het kassablok de nieuwe boeken uit te pakken. Een vrouw loopt naar mij toe en vraagt om het tweede boek van een Turks-Nederlandse schrijfster. Ze is de naam even vergeten. Het toeval wil dat ik het boek zojuist heb uitgepakt. ‘Ik ben vrij’ van Lale Gül.

DAPPER

“Is dat hem?”, vraagt ze mij. Ik neem aan van wel. Sterker nog: ik weet het bijna wel zeker. “Zij heeft een bestseller gehad met haar debuutroman toch?” Ik knik instemmend. “Dit is haar tweede?” Ik beaam het wederom. “Ze groeide op in een streng Islamitisch gezin?” Ik blijf dapper doorknikken. “Haar debuut was ‘Ik ga leven’ en die heeft maanden in de Top 10 van Nederland gestaan”, geef ik als aanvullende informatie.

Nu is het de vrouw die begint te knikken.

SLOTERMEER

“Dan moet het wel goed zijn”, zegt ze meer tegen zichzelf dan tegen mij. “Dat denk ik wel”, reageer ik in de hoop haar laatste twijfels weg te nemen. “Ze is opgegroeid in Amsterdam”, zegt ze tegen mij. “Dat klopt”, zeg ik. “In Slotermeer, bij de Kolenkit.” Mijn klant begint nu te stralen. Ze beseft dat ze het juiste boek heeft. “Dat was zo’n mooi boek. Ik ben zeer benieuwd naar dit vervolg.” Daar maak ik uit op dat het geen cadeautje is. Ik scan het boek en stop het ter bescherming in een papieren zakje. De kassa piept en geeft aan dat het boek € 22,95 kost.

“Heeft u het al gelezen?”

INDRUKWEKKEND

Ik vertel dat het vandaag is verschenen en ik het nét heb uitgepakt. Tijd om het te lezen is er dus nog niet geweest. “Haar debuut echter wel en dat boek was zeer indrukwekkend.” Ze pakt haar pinpas en rekent het tweede boek van Lale Gül bij mij af. “Deze moet ook weer heel mooi zijn”, weet ze mij te vertellen. “Ik heb er al een paar stukken over gelezen in de krant.”

PUBLICITEIT

Ze heeft inderdaad al veel publiciteit gehad en dat zal de komende dagen alleen nog maar toenemen. “Dit zal toch ook wel weer een bestseller worden?”, vraagt ze nu aan mij.  Dat denk ik wel. “Het belangrijkste is dat ú het een mooi boek gaat vinden.” Ze begint weer te knikken. “Dat zal toch wel?” Ze kijkt mij met grote ogen aan. “Als u haar eerste mooi vond dan hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen ter maken.”

Ze knikt nog steeds.

IMPACT

“Ik lees niet zo heel veel. Maar haar vorige boek heeft mij diep geraakt.” Ik vertel dat dit voor heel veel mensen geldt. Ze heeft er tenslotte in 2021 de NS Publieksprijs mee gewonnen. Het tijdschrift Elsevier noemde haar zelfs ‘Nederlander van het jaar.’ Het ging in enorme aantallen over de toonbank en kreeg hoofdzakelijk lovende kritieken. Met het schrijven van een vervolg is ze niet over één nacht ijs gegaan. De kans is dus groot dat ook dit boek weer een enorme impact gaat krijgen.

De vrouw knikt.

DANKBAAR

“U heeft een fijne winkel”, zegt ze nu.

Ik knik haar dankbaar toe.

Scroll naar boven