Boekenweek in juni. Het is een beetje als een hittegolf in december. Peppi zonder Kokki. Snip zonder Snap. Bassie zonder Adriaan. Vertrouwd, maar toch niet helemaal zoals het zou moeten zijn. Als boekverkoper was ik echter erg blij dat het CPNB het besluit had genomen om de Boekenweek dit jaar door te schuiven van maart naar juni. Voorbij de lockdown. Klanten hebben er meer moeite mee. Veel hadden niet door dat het jaarlijkse boekenfeestje was uitgesteld. Het kwam dit jaar daardoor allemaal wat langzamer op gang. Het voor de tweede keer ontbreken van gratis reizen met de trein was daar mogelijk ook debet aan. Begrijpelijk dat het ook dit jaar niet kan, maar het scheelt wel degelijk een slok op een borrel.
Aan het gratis geschenkboekje en het essay heeft het niet gelegen. Hanna Bervoets en Roxane van Iperen hebben zich beide van hun beste kant laten zien. De echte boekenliefhebber was ook wel degelijk op de hoogte van de verschuiving van de Boekenweek, maar met name de niet frequente bezoekers van de boekhandel waren het spoor een beetje bijster. Ondanks de lockdown kan ik niet anders zeggen dan dat 2021 een geweldig boekenjaar dreigt te worden. De afgelopen twee jaar hebben wij hier meer dan behoorlijke omzetten weten te realiseren met de verkoop van boeken. In totaal is er bijna een verdubbeling van de omzet geweest. Tijdschriften, wenskaarten en kantoor- en schrijfwaren gingen ook prima, maar bleven wel aanzienlijk achter bij de dadendrang van de boeken. Mij hoorde je niet klagen. Ondanks de lockdown gaat het dit jaar ook weer geweldig en is bij de boeken de achterstand op 2020 alweer zo goed als ingelopen. Nieuwe records liggen in het verschiet.
Waarin zit het succes van onze boekenomzet? Is Almere-Haven plotseling op extreme wijze aan het lezen geslagen? Ik denk dat het vooral met de gunfactor heeft te maken. Het besef dat als mijn boekwinkel gaat verdwijnen, er zeer waarschijnlijk geen nieuwe boekhandelaar voor terug gaat komen. Ik denk dat meer boekwinkels in een klein winkelcentrum dit beeld herkennen. Jarenlang stonden wij in de schaduw van de grote boekwinkels. Persoonlijk contact maakt nu echter het verschil. Wij hebben een prachtig assortiment en over de meeste boeken kunnen wij ook iets vertellen. Je kan bij ons nieuwe boeken én nieuwe auteurs ontdekken. Er zijn dwarsverbanden te vinden. Leestips, aanbevelingen. Onze winkel straalt liefde uit voor boeken. Ik verkoop ze al vanaf mijn achttiende jaar en heb een enorm ontzag voor de duizenden verhalen die auteurs – vaak met pijn en moeite – uit hun ziel en zaligheid weten te persen. In coronatijd heeft het assortiment zelfs een forse uitbreiding gekregen.
Tijdens de Boekenweek komt dat allemaal samen. Wij hebben geen extreem grote winkel en dus kunnen wij lang niet alle boeken op voorraad nemen die ik graag zou willen. De keuze die wij maken is echter gemaakt met liefde en respect. Wij kennen onze klanten en stemmen daar ons assortiment op af. De boeken waarvan wij weten dat onze klanten ze gaan kopen. De boeken waarmee wij denken ze te kunnen verrassen. De boeken die ze niet zoeken, waarvan ze het bestaan soms niet weten, maar die ze niet kunnen laten liggen als ze bij ons op tafel liggen. Niets is mooier dan een klant die voor de boeken onze winkel bezoekt. Er is meteen een onzichtbare band. Als motorrijders die elkaar op de snelweg in tegengestelde richting passeren. Eén blik is soms voldoende. Lezen is doorgaans geen keuze. Het zit diep in je. Een eerste levensbehoefte. Mensen de dat bepaalde gen niet hebben zullen het mogelijk niet begrijpen.
Zonder liefde voor boeken begin je niet je eigen boekwinkel. De meeste mensen zullen het je zelfs afraden. Begin een slijterij want mensen zullen altijd blijven drinken. Een kapperswinkel, want haar blijft doorgaans groeien. Er zijn honderden redenen om géén boekwinkel te beginnen. Als het in je bloed zit heb je echter geen keuze. Ik denk dat de mensen in Almere-Haven die graag lezen dat in onze winkel herkennen. Astrid en ik hebben beide die onszelf toebedeelde missie, drang en passie om boeken te verkopen. Daarom zijn wij deze winkel begonnen.
Wij hebben er – ondanks de lockdown – nog geen seconde spijt van gehad.