web analytics

Top 10 van Jeroen Windmeijer

Jeroen Windmeijer is een Nederlandse auteur van spannende avonturenromans die de laatste jaren bijzonder hard aan de weg timmert. Met zijn eerste boeken werd hij al snel de Nederlandse Dan Brown genoemd, maar inmiddels is het duidelijk dat Windmeijer veel meer is dan dat.

Met een geheel eigen stijl heeft hij zijn succes vooral te danken aan zijn eigen kwaliteiten als auteur en zijn vergelijkingen absoluut niet nodig. De Nederlandse auteur en antropoloog is inmiddels een gevestigde naam binnen het Nederlandstalige thrillerlandschap.

Trilogie

In zijn boeken weet Jeroen Windmeijer (1969) feit en fictie op onnavolgbare wijze met elkaar te verbinden. Hij vindt witte vlekken in de Bijbelse en wereldgeschiedenis en kleurt deze op overtuigende wijze in. Eerder schreef hij de Peter de Haan trilogie, bestaande uit de delen “De bekentenissen van Petrus”, “Het Pauluslabyrint” en “Het Pilgrim Fathers Complot”, die met veel enthousiasme werden ontvangen. Daarna volgde de eveneens succesvolle “De Offers” en het samen met Jacob Slavenburg geschreven “Het Isisgeheim”.

Momenteel ligt het gloednieuwe en zeer spannende boek “De Genesissleutel” in de winkel, terwijl in maart “Het Evacomplex” moet verschijnen.

Wat zijn de beste boeken die Jeroen Windmeijer in 2020 heeft gelezen?

  1.  Graeme Macrae Burnet: Zijn bloedige plan
    Een fantastisch boek. De schrijver stuit in oude rechtbankpapieren zogenaamd op een oude moordzaak waarbij zijn opa betrokken zou zijn geweest. Burnet voert je mee naar de Schotse Hooglanden van de negentiende eeuw. Spannend én leerzaam.
  2. Jens Vern: De macht van K
    Het debuut van Sander Verheijen, chef Hebban, dat direct was genomineerd voor de Gouden Strop en wat mij betreft de winnaar had moeten zijn. Een John Grisham-achtige thriller met een enorme vaart, goed geschreven. Speelt zich af in de schimmige wereld van data-bedrijven, die het niet zo nauw nemen met de privacy van hun klanten.
  3. John Grisham: Een tijd voor genade
    John Grisham blijft voor de mij de meester van het genre van het spannende boek. Het zijn 640 pagina’s maar je blijf van het begin tot het eind geboeid. Zijn boeken zijn niet alleen écht spannend, maar bijna ook sociologische studies met scherp oog voor de verhoudingen binnen de Amerikaanse maatschappij.
  4. Lidewij Martens: Ondergronds
    Een heel erg spannend boek dat zich afspeelt rond de opening van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn. Filmisch geschreven, met goede aandacht voor de ontwikkeling van de karakters. Je kunt zien dat Martens veel ervaring heeft met het schrijven van scenario’s (Spangas, Baantjer, en Flikken Maastricht)
  5. Yvonne Doorduyn: Onmacht
    Een sterk debuut van Doorduyn, voormalig politiek verslaggever van de Volkskrant en speechschrijver van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. De hoofdpersoon in het boek is zelf ook speechschrijver die wordt beschuldigd van de moord op een succesvolle thrillerauteur. Deze politieke thriller biedt bovendien nog een kijkje achter de schermen van politiek Den Haag. Het boek eindigde op de 3e plaats bij “Beste vrouwenthriller 2020” van vrouwenthrillers.nl
  6. Kim Faber & Janni Petersen: Winterland
    Ook weer zo’n heerlijke Scandinavische thriller uit Denemarken, die speelt rond inspecteur Martin Juncker die vanuit Kopenhagen naar een klein en saai provinciestadje gestuurd. Er gebeurt weinig, totdat er een bom ontploft en zich in een intrige ontvouwt waarbij ne-nazi’s een hoofdrol lijken te spelen. Spannend en heel onderhoudend, een goed portret van de Deense maatschappij, misschien niet van de mooiste kant ervan…
  7. Robert Harris: V2
    Opnieuw een meesterwerk van Robert Harris, bekend van historische, spannende boeken die stuk voor stuk internationale bestsellers zijn. Supergoed geschreven, spannend en als lezer pik je nog echt veel op van WO II. Tegen het einde geloofde Hitler dat hij nog kon winnen door de inzet van nieuw ontwikkelde V2-raketten, die een onvoorstelbare ellende aanrichtten in Londen.
  8. Søren Sveistrup: Oktober
    Ook weer een lekkere dikkerd van 544 blz, een boek om jezelf lekker in te verliezen. Rechercheurs Thulin en Hess treffen bij een reeds gruwelijke moorden telkens vreemde kastanjepoppetjes aan. De zaken lijken verband te houden met de dochter van de minister van Sociale Zaken, die enkele jaren eerder spoorloos verdween.
  9. Eva García Sáenz de Urturi: De stilte van de witte stad
    Deel 1 van een fantastische trilogie rond de getroebleerde jonge inspecteur en profiler Unai López de Ayala. Goed geschreven, met veel oog voor de geschiedenis en cultuur van de streekm, goede karakterontwikkeling. Wordt aangeraden aan Zafón liefhebbers die ook van thrillers houden.
  10. Nadine Matheson: De puzzelman
    Een ontzettende spannende thriller van de hand van Nadine Matheson. Als er lichaamsdelen nabij de Theems worden gevonden in de Londense wijk Deptford, wordt inspecteur Anjelica Henley van de Serial Crime Unit op de zaak gezet. De zaak krijgt al snel een persoonlijk tintje… Niet meer weg te leggen als je er eenmaal in bent begonnen.
Jeroen Windmeijer en Abdelkader Benali

Bezoek ook de website van Jeroen Windmeijer | klik hier

 

Scroll naar boven