web analytics

Top 10 van Deon Meyer

Iedere liefhebber van thrillers kent uiteraard de Zuid-Afrikaanse auteur Deon Meyer, bekend van onder andere zijn serie over inspecteur Bennie Griessel. Meyer werd op 4 juli 1958 geboren in de Zuid-Afrikaanse stad Paarl, in de wijngebieden van de West-Kaap. Hij groeide op in Klerksdorp in de Noordwes-provincie, het gebied van de goudmijnen.

Verslaggever

Na zijn diensttijd en zijn studie aan de universiteit van Potchefstroom begon hij als verslaggever bij Die Volksblad, een dagblad in Bloemfontein. Daarna zou hij nog werken als persvoorlichter, tekstschrijver, creative director, webmanager, internetstrategist en brand-consultant.

Kaapstad

Meyer schreef zijn eerste boek al op 14-jarige leeftijd, maar hij ging er pas serieus werk van maken toen hij de dertig reeds was gepasseerd. Verscheidene korte verhalen werden gepubliceerd in Zuid-Afrikaanse tijdschriften, en in 1994 verscheen zijn eerste boek, alleen in het Afrikaans. Al zijn latere boeken werden in vele talen vertaald. Deon Meyer woont tegenwoordig in de buurt van Kaapstad. Zijn grote passies zijn motoren, mountainbiken, muziek (van Mozart tot rock-’n-roll), lezen, koken en rugby.

Donkerdrift

De pers vergelijkt het werk van Deon Meyer met dat van grote namen uit de misdaadliteratuur, zoals Ian Rankin, Henning Mankell en Michael Connelly. Internationaal wordt hij ook vergeleken met John Le Carré, vanwege de politiek die altijd een rol speelt in zijn boeken. Meyer verenigt maatschappijkritische thema’s en zeer menselijke (vaak beschadigde) personages die typerend zijn voor de Scandinavische misdaadliteratuur (Stieg Larsson, Jens Lapidus) met de snelle, plotgedreven actie uit de Amerikaanse thrillertraditie (David Baldacci, Harlan Coben). Deze unieke mix maakt zijn boeken tot verslavende pageturners.

Deze week verscheen het zevende deel in de Bennie Griessel serie, Donkerdrift.

Top 10:

‘Beste Eric, dank je wel voor de uitnodiging om een Top10 te mogen maken. Het was niet makkelijk maar wel erg leuk om te doen. Ik heb besloten een lijst te maken van boeken die ik voor ik sterf opnieuw gelezen wil hebben. Boeken die ik in mijn jonge jaren en als heb verslonden en welke geen thrillers waren. Boeken die een enorme invloed hadden op mijn kijk op het schrijven van verhalen.’ 

  1. David Walker: Geordie
  2. Herman Wouk: The Caine Mutiny
  3. Paul Gallico: Jennie
  4. Pat Conroy: The Prince of Tides
  5. Leon Uris: Exodus
  6. Colin Wilson: The Outsider
  7. James A. Michener: Caravans
  8. Ira Levin: This Perfect Day
  9. James Clavell: Tai-Pan
  10. Irwin Shaw: Rich Man, Poor Man

Een paar opmerkingen over mijn Top 10:

If I had space for fifty books on the list, I would have included Wouk’s Youngblood Hawk and The Winds of War. And many more of one of my great storytelling heroes, Paul Gallico, who, as a sportswriter, famously asked to spar with Jack Dempsey, and then wrote about how it felt to be knocked out by the heavyweight champion. “I’m a rotten novelist,” Gallico said.” I’m not even literary. I just like to tell stories and all my books tell stories…” That’s exactly how I feel about my own work. His books Ludmilla, Thomasina, Flowers for Mrs. Harris and The Man who was Magic all deserve to be on the expanded list.

And, I have to confess, the one book on the list that I have re-read, is Walker’s Geordie. I read it to my wife from time to time, for the pure joy of it.

Donkerdrift

Adjudant-officier Milo April is in koelen bloede doodgeschoten bij het Waterfront van Kaapstad. Op klaarlichte dag, een executie. En misschien is een hoger lid van de Zuid-Afrikaanse politie daar verantwoordelijk voor. En mogelijk houdt het verband met de geheimzinnige brieven die de geschorste luitenants Bennie Griessel en Vaughn Cupido hebben gekregen. Met bedekte verwijzingen naar corruptie binnen de regering.

Verdwenen

Maar tot hun frustratie moeten Bennie en Vaughn hun kostbare tijd besteden aan de vermissing van een student, die na een weekendje feesten spoorloos verdwenen is.
En de schatrijke Marnus Boonstra, de beruchte oplichter, vraagt makelaar Sandra Steenberg of ze Donkerdrif wil verkopen, het kapitale wijnlandgoed. Sandra, de vrouw van schrijver Josef en moeder van twee kinderen, heeft het geld hard nodig. Ze verdrinkt haast in de schulden en is wanhopig. Maar de transactie loopt fout. En nu zitten Griessel en Cupido ook al achter haar aan.

Hebzucht

Langzaamaan komen de rechercheurs tot de conclusie dat de zaken verbonden zijn door de donkerste drift die er bestaat: hebzucht.


ISBN: 9789400513020
Prijs: € 22,99
Uitvoering: paperback
Verschenen: februari 2021
Uitgeverij: A.W. Bruna
Scroll naar boven