web analytics

Kort verhaal – De draaikolk

EEN

Harry had er wel eens van gehoord. Heel lang geleden. Hij weet niet meer precies wanneer maar het kwam van zijn vader. Hoewel die maar kort in zijn leven was. Het leek hem een verhaaltje dat speciaal was verzonnen om hem bang te maken. In het gareel te houden. Zoals vaders dat wel eens doen. Als onderdeel van de opvoeding. Omdat de vader van zijn vader dat ook bij hem heeft gedaan. Toen Harry een stuk jonger was geloofde hij het voor de volle 100%. Later werd dat minder en inmiddels weet hij eigenlijk wel zeker dat het een fabeltje is. Als hij ooit zelf vader mocht worden dan is het voor hem uitgesloten dat hij het verhaal gaat doorgeven aan zijn kleintjes. Hij vindt het altijd belangrijk om eerlijk te zijn.

TWIJFEL

Toch begint hij nu een klein beetje te twijfelen. Hij zat midden in een langdurig onderzoek in een poging zijn woonomgeving zo veilig mogelijk te houden. Niets kon aan zijn aandacht ontsnappen. Daar was hij trots op. Zijn concentratie. Onvermoeibaar kon hij uren doorwerken. Er was niets mooiers in het leven. Niets wat hem meer voldoening gaf.

LOCATIE

Vanuit het niets werd hij overgeplaatst naar een andere locatie. Volledig nieuw voor hem. Niets was meer hetzelfde. Hij had grote moeite om zich aan te passen en wilde het liefst weer terug. Hij wist alleen niet hoe hij dat voor elkaar moest krijgen. Hij zag nog wel een paar van de vertrouwde gezichten maar toch was het niet meer zoals het vroeger was.

PASSIE

Hij begon zich niet lekker voelen. Minder zin om zijn werk te doen. Wie had dat ooit kunnen bedenken? Als iemand boordevol passie zat dan was hij het wel. Nu bleef hij voornamelijk in zijn kleine woning en keek de hele dag uit het raam naar buiten. Wouter zag hij de laatste weken ook nooit meer. Geen idee waarom. Er was niemand aan wie hij het kon vragen.

DRAAIKOLK

Hij viel langzaam maar zeker in slaap. Moe van het nietsdoen.

Plotseling, vanuit het niets zat hij gevangen in een woeste draaikolk. Woest ging hij heen en weer waarbij het water op hem neer beukte. “Droom ik nu?”, vroeg hij zich wanhopig af?

“Ik wil wakker worden!”

TWEE

Wouter is drie weken op vakantie geweest. Heerlijk naar het buitenland. Samen met zijn vriendin en haar ouders. Het was de beste vakantie ooit. Hij gooit zijn koffer op zijn bed en begint uit te pakken. Cadeautjes voor zijn ouders en zelfs iets voor zijn jongere zus. Kleinigheden. Toeristische rommel, maar ook wel weer leuk. Op zijn telefoon staan werkelijk honderden foto’s.

VERANDERING

Hij kijkt rond in zijn kamer en ziet dat er iets is veranderd. “Hoe kan dat nou weer? Ik kan er toch moeilijk overheen kijken.”

Met een diepe zucht loopt hij naar de trap.

“Mam”, roept hij zo hard hij kan naar beneden. “Waar is mijn goudvis?”

Scroll naar boven