web analytics

Column: Vriendinnen

“Ik heb hier onlangs een mooi, klein boekje gekocht van een Italiaanse auteur. Alessandro Baricco. U noemde het één van de mooiste boeken die u had gelezen.” Ik knik en kan het mij nog herinneren. De roman ‘Zijde’ is al in verschillende uitvoeringen uitgebracht en gaat over de zijdehandel in het midden van de negentiende eeuw. Als er een ziekte uitbreekt onder de zijderupsen in Egypte en Syrië, moet Hervé Joncour zijn handel verplaatsen naar Japan, waar hij een mysterieuze vrouw ontmoet. “Dat is inderdaad een prachtig verhaal”, zeg ik dan ook tegen de vrouw die tegenover mij staat. Ze knikt enthousiast en lijkt er net zo door te zijn geraakt als ik, ongeveer vijftien jaar geleden.

SEKS

“Ik was alleen verrast door het feit dat er ook…”. Ze stopt even met praten en kijkt vlug om zich heen of er misschien andere mensen binnen gehoorafstand staan. “…. Dat er op een gegeven moment ook seks in voor komt.”

Ik trek mijn wenkbrauwen omhoog en kijk haar met verbazing aan. Ik weet nog dat de hoofdpersoon en de mysterieuze Japanse vrouw een relatie krijgen. Voor zover ik weet kwamen er echter geen spetterende scenes in voor die de ramen deden beslaan. “Dat kan ik mij eerlijk gezegd niet meer zo voor de geest halen”, zeg ik dan ook tegen haar. Ze loopt nu een beetje rood aan. “Het geeft ook helemaal niets”, zegt ze snel. “Ik had het alleen niet verwacht in zo’n mooi en relatief kortverhaal.”

VRIENDINNEN

Ik vraag haar wat ik voor haar kan doen.

“Heb je nog een korte roman in een mooie uitvoering”, vraagt ze aan mij. “Eentje zonder seks, want ik wil het ook graag delen met een paar vriendinnen van mij. Wij schuiven de mooiste boeken die wij hebben gelezen altijd naar elkaar door.” Ze kijkt mij aan met een blik alsof ze weet dat ik haar volledig begrijp.

WEST

Ik loop naar de kast en geef haar de gebonden editie van de mooie debuutroman “West”, geschreven door Carys Davies. Het gaat over een weduwnaar die aan het begin van de negentiende eeuw zijn boerderij in Pennsylvania verlaat en op weg gaat naar de wildernis van Kentucky. Op zoek naar het avontuur. Hij zegt tegen zijn jonge dochter dat hij binnen twee jaar weer terug zal zijn. Onderweg ontmoet hij een jonge Indiaan die hem tijdens zijn reis zal vergezellen.

HEIDENEN

“Nee”, zegt de vrouw als ze de achterkant heeft gelezen. “Deze lijkt mij prachtig maar niet geschikt voor mijn vriendinnen. Die zijn zeer gelovig en willen zeker niets lezen over seks of boeken over Indianen. Dat waren toentertijd heidenen en hoewel veel Europese immigranten in die tijd godvrezende mensen genoemd kunnen worden, was er toch sprake van een andere moraal.”

Langzaam begin ik de rode draad in de wensen van mijn klanten te zien.

TELLEGEN

“Misschien zijn de boeken van Toon Tellegen iets?” Ze schudt meteen van nee. “Dieren die kunnen praten en denken? Dat lijkt mij niet echt geschikt. Helaas. Zelf kan ik er altijd wel van genieten, vooral van de boodschappen die erin schuilen.”

Wederom niet geschikt voor haar vriendinnen.

CLAUDEL

Het lijkt mij het meest veilig om de NCRV-gids aan te bevelen, maar loop toch nog een rondje door mijn winkel. Ik zie voldoende prachtige boeken, maar weet niet zeker of het de goedkeuring van de vriendinnen gaat krijgen. Kusje hier, vloekje daar. Je weet het maar nooit. Bij een van de boekenkasten valt mijn oog op “Het kleine meisje van meneer Linh” van Philippe Claudel. Over een man die zijn door oorlog geteisterde land ontvlucht en op zoek is naar een betere toekomst voor zijn kleindochter. Nog altijd een actueel thema en een mooi geschreven verhaal. Mijn klant leest de achterkant en besluit de gok te wagen. ”Het lijkt mij prachtig”, zegt ze. “Hopelijk vinden mijn vriendinnen dat ook.”

FIETSSLEUTEL

Ze rekent het boekje af en loopt naar de deur.

Bijna op de drempel blijft ze staan. “Verdomme”, zegt ze hardop. “Ik ben mijn fietssleutel weer eens kwijt.” Ze slaat meteen een hand voor haar mond. Ze kijkt verschrikt mijn kant op. Ik doe alsof ik niets heb gehoord, maar kan er stilletjes wel om lachen.

Gelukkig zijn haar vriendinnen niet in de buurt.

Scroll naar boven