web analytics

Column: Verhalen

Toen ik aan een goede vriend vertelde dat ik bezig was met het schrijven van korte verhalen, kreeg ik te horen dat boekverkopers niet kunnen schrijven. Een variant op de eeuwenoude dooddoener dat boekverkopers feitelijk mislukte auteurs zijn. Ik haalde er mijn schouders voor op. Alsof slagers niet kunnen dansen, postbodes mislukte profvoetballers zijn en grafische vormgevers potentiële seriemoordenaars. Zo lust ik er nog wel een paar. Ik hield echter mijn mond en vertelde niet dat George R.R. Martin (Game of Thrones) en Jeff Kinney (Het leven van een Loser) eigenaar zijn van boekwinkels in Amerika. Veel zelfbenoemde auteurs die nog nooit in noemenswaardige aantallen over de toonbank zijn gegaan, hebben desondanks geen enkele dag in een boekwinkel gewerkt.

DWDD

Het zegt dus allemaal niets. Het heeft te maken met het individu, talent en soms puur geluk. Dat laatste is een niet te onderschatten onderdeel voor succes in bijna ieder beroep. Iemand moet in je geloven en je de kans geven. Denk bijvoorbeeld eens terug aan DWDD van Matthijs van Nieuwkerk. Daar werden sterren geboren, puur omdat de presentator de indruk wekte dat je geweldig was. Splinter Chabot kreeg veel aandacht en zijn debuutroman vloog over de toonbank en samen met zijn broers en vader mag hij nu het Boekenweekgeschenk schrijven. Het is nog altijd wachten op een tweede roman die Nederland gaat veroveren, maar dat mag de pret niet drukken.

TALENT

Talent is soms van ondergeschikt belang. Hoe is het anders te verklaren dat auteurs als J.K. Rowling en Dan Brown bijna waren gestopt met schrijven omdat niemand geïnteresseerd was in de boeken over Harry Potter en Robert Langdon?

BOEKVERKOPERS

De uitspraak dat boekverkopers niet kunnen schrijven heb ik daarom makkelijk naast mij neergelegd. Ik ken auteurs die zichzelf geweldig vinden maar nooit meer dan drie- of vierduizend boeken hebben verkocht. ‘Boekenschrijver kunnen zichzelf niet verkopen.’ Het was een mooi antwoord geweest en in veel gevallen klopt het misschien ook wel. Je moet niet alleen je boek maar ook jezelf proberen te verkopen. Wie zit er op een onbekende en/of beginnende auteur te wachten?

BOEKEN

Zelf schrijf ik al mijn hele leven. Ook een nietszeggende dooddoener. Ik leerde pas schrijven op de lagere school, dus feitelijk klopt zo’n zin niet eens. Wel schrijf ik al heel lang. Columns, korte verhalen, artikelen voor muziektijdschriften, interviews en recensies. Op de harde schrijf van mijn computer staan een aantal boeken die nog nooit op zoek zijn gegaan naar een uitgever. Soms lees ik een boek en denk ik na één enkele zin al dat mijn eigen verhalen helemaal niets voorstellen. Een verpletterend begin van een roman, dat wel of niet verkoopt maar wonderschoon is geschreven. Ik lees ook boeken waarbij ik medelijden heb met de bomen die er hun leven voor hebben moeten geven.

SCHRIJFWEDSTRIJDEN

Ik schrijf geduldig verder. Inmiddels heb ik de moed gevonden om soms een kortverhaal op internet te zetten. Aan schrijfwedstrijden mee te doen. Waarom niet? Schrijven doe je in eerste instantie voor jezelf.

LATER

De rest komt later wel.

Of niet.

Scroll naar boven