web analytics

Column: Storm

Foto: Jonas Kaiser op Unsplash – Gebruikt met toestemming

Retail is detail. Een leuk rijmpje maar ook een harde waarheid. Retail is ook het bewaken van de grote lijnen. Het najagen en realiseren van dromen. Van vooruit kijken en de kansen grijpen wanneer die zich aandienen. Anno 2020 is het ook een ingeslagen weg waarop je bijna niet meer kan omkeren. Eenmaal begonnen moet je door, tot het bittere eind. Als ik straks op mijn zevenenzestigste – of wat tegen die tijd dan ook de gangbare leeftijd mag zijn – met pensioen wil, dan kan ik dat zo goed als zeker vergeten.

Minister-president

Sterven in het harnas. Dat is een meer realistisch scenario. De opbouw van mijn pensioen is gestopt toen ik uit loondienst kwam en een deel daarvan zal inmiddels wel verdampt zijn vanwege slechte investeringen van het pensioenfonds. Het is als zelfstandig ondernemer vooral hopen dat je gezond blijft, dat je winkel goed blijft draaien en dat het je tot op hoge leeftijd blijft lukken om ’s ochtends vroeg je bed uit te komen met het besef hoe je heet en wie de minister-president van Nederland is.

Feestdagen

Eigenaar van een winkel zijn is niet altijd makkelijk Je staat vrijwel de hele dag op je benen. Vakantie is in mijn geval nooit mogelijk. Je kan niet of nauwelijks verslappen. Als er problemen zijn dan neem je die ook nog eens mee naar huis. Gelukkig gaat het al ruim twee jaar zeer goed. Het plezier neemt daardoor alleen maar toe en plotseling lijkt het fysiek ook een stuk makkelijk te gaan. Hoe zal dat echter in de komende maanden gaan? Vanwege corona gaan veel bedrijven failliet. Je zal maar ooit een café of een restaurant zijn begonnen. Wat staat ons nog allemaal te wachten? Hoe gaan de feestdagen er uitzien? Gaan wij die broodnodige recordomzetten halen in december? Als duizenden mensen straks vanwege corona mogelijk hun baan verliezen, dan zal de economie in de loop van volgend jaar een enorme dreun gaan krijgen. Een recessie van ongekende proporties. Wat gaat dat betekenen voor de bedrijven die corona wél overleven? In de kranten lees ik dat winkels misschien te maken gaan krijgen met omzetdalingen van meer dan 40%. Als mensen geen geld hebben kunnen ze ook niets uitgeven. Levensmiddelen krijgen voorrang en voor boeken en tijdschriften blijft dan mogelijk weinig meer over.

Oost-Souburg

Mijn vader begon op zeer jonge leeftijd als timmerman. Zijn vader was een plaatselijk bekende politieagent in Amsterdam en was getrouwd met een Zeeuwse die hem meer dan tien kinderen schonk. Niet zo heel lang geleden ontdekte ik dat mijn oma geboren is in Oost-Souburg, een klein vlekje op de landkaart, tussen Middelburg en Vlissingen. Op steenworp afstand waar vele jaren later mijn vriendin werd geboren. Astrid is de vrouw met wie ik oud hoop te worden en met wie ik samen in 2013 de winkel ben begonnen. Ik heb van een aantal dingen spijt in mijn leven. Dat ik niet op jongere leeftijd mijn eigen boekwinkel ben begonnen maar vooral dat ik Astrid niet eerder in mijn leven ben tegengekomen. Toen mijn vader een uitstekende timmerman bleek te zijn, kreeg hij een baan in het Binnengasthuis in Amsterdam. Een beroemd ziekenhuis dat een eeuwigheid geleden werd gesloten en min of meer opnieuw werd opgebouwd als het AMC in Amsterdam Holendrecht. Mijn vader was inmiddels hoofd van de Technische Dienst en kreeg in Zuidoost zijn kantoor. Vanuit Geuzenveld moest hij iedere dag door weer en wind op de fiets naar zijn nieuwe werkplek. Anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. De metro was iets waarover de gemeente Amsterdam nog aan het nadenken was. Mijn vader was van de oude stempel. Doorzetten. Niet zeuren. Werken. Altijd doorgaan. Eigenschappen die ik grotendeels heb overgenomen.

Winkellandschap

Er komt een storm over Nederland. Retail krijgt het moeilijker dan ooit. Hoe zal het winkellandschap er over één of twee jaar uitzien? Wie gaan het overleven? Gaat alles straks echt alleen nog maar online? Niemand die het kan zeggen. Corona hakt erin met een botte bijl. Ik moet nog zeker vijftien jaar werken. Met de kracht van mijn vader zal ik voor mijn boekwinkel in Almere-Haven blijven vechten. Samen met Astrid. Schouder aan schouder. Met slechts één doel: deze winkel blijft overeind.

 

 

 

Scroll naar boven