web analytics

Column: Stapelverliefd

Wat zijn er toch veel mooie boeken. Op sommige momenten krijg ik medelijden met mensen die nooit lezen. Het is misschien preken voor eigen parochie, maar wat mis je dan onvoorstelbaar veel. Geen tijd, geen zin, geen geduld. Misschien doe ik het helemaal fout in mijn leven. Ondanks een drukke baan, kinderen, kleinkinderen en een passie voor muziek en sport heb ik altijd zin, tijd en geduld om ’s avonds een uurtje te verdwijnen in een boek.

TELEVISIE

Ik geef toe, ik kijk niet veel naar de televisie. Het Journaal, programma’s als Binnenstebuiten en Vroege Vogels en natuurlijk op de momenten dat Ajax speelt. Ik schrijf iedere week een of twee columns, soms een recensie en werk graag aan een paar korte verhalen of aan de vier boeken die ik heb geschreven maar vooralsnog niet verder komen dan de harde schijf van mijn computer.

LEZEN

Ondanks dat heb ik iedere dag voldoende tijd om te lezen.

RIJKDOM

Iedereen moet uiteraard doen wat hij of zij wil maar soms voel ik mij een roepende in de woestijn. Een dominee in een kerk vol boeken. Mijn taak als boekhandelaar is om het woord van vele schrijvers te verkondigen. De mensen in mijn winkel op de hoogte te brengen van al het mooie werk dat wekelijks verschijnt en waarvan een deel keurig op de boekentafels ligt. Al die verhalen. Al die rijkdom. Waarom de kans laten lopen om zoveel verschillende werelden te bezoeken? Nieuwe ideeën op te doen, andere meningen. Jezelf over te geven aan onvoorstelbare schoonheid.

GELOOF

Gelukkig zijn er voldoende liefhebbers die mijn hulp niet nodig hebben, maar veel mensen heb ik mogen bekeren. Daarnaast is er een groot deel die ik niet kan bereiken. Die hebben het geloof verloren of misschien nooit gehad. Het geloof in de kracht van verhalen.

STAPELVERLIEFD

Ik ben regelmatig stapelverliefd op een boek. Soms al tijdens de eerste zin. Vaak ergens op de helft. Incidenteel pas op het eind. Verhalen die mij ontroeren, blij maken, intrigeren, inspireren, aan het denken zetten, kwaad maken. Boeken die mij raken. Verhalen die ertoe doen en van mij een beter mens maken. Mijn blik verruimen.

NOMADENVOLK

Of het nou gaat om een prachtig verhaal over een nomadenvolk in Iran, over een dementerende Egyptoloog in Den Haag of over een meisje van vijf jaar die een concentratiekamp in Auschwitz heeft weten te overleven. Over een jonge vrouw die door de vloek van een demon niet kan sterven en gedwongen is om anoniem te zwerven door de tijd. Een man die in de gevangenis zit voor een misdaad die hij wel of niet heeft gepleegd maar een dag voor zijn vrijlating toch besluit te ontsnappen.

FANTASIE

Ik woon en werk al meer dan veertig jaar tussen de boeken. Persoonlijk kan ik mij geen ander leven voorstellen. Ik voel mij thuis tussen de woorden en zinnen die het leven verrijken. Te verdrinken in taal, te genieten van de beeldende fantasie van zo ontzettend veel uitmuntende auteurs.

GENEN

Verliefd zijn op boeken is geen keuze. Het zit diep in je genen.

Scroll naar boven