web analytics

Column: Paradijs

“Heb je een pakje Marlboro voor mij?”

KRASLOTEN

Een onbekende man vraagt het met de vanzelfsprekendheid alsof hij dat iedere dag bij ons koopt. Ik moet hem teleurstellen. “Heb je dat niet?” Het ongeloof spat van zijn gezicht. Hij kijkt om zich heen alsof hij iets zoekt om mij te overtuigen van het feit dat ik mij vergis. “Krasloten dan?”, vraagt hij nu iets minder zeker van zichzelf. Ik schud mijn hoofd. “Hebben wij ook niet.” Hij slaakt een diepte zucht en zonder nog iets te zeggen loopt hij naar de deur. Zijn vrouw staat buiten op hem te wachten. Net voor de deur dichtvalt, kan ik hem nog horen.

“Ze hebben helemaal niets. Alleen maar boeken.”

SIGARETTEN

Alleen maar boeken…. Technisch gezien is dat absoluut niet waar, aangezien we veel meer producten in ons assortiment hebben, maar voor mij zijn boeken wel degelijk het belangrijkste onderdeel. De enige reden waarom ik mijn winkel ben begonnen. De ietwat denigrerende opmerking dat wij ‘alleen maar boeken’ verkopen galmt enigszins na in mijn hoofd. Ik weet het, het is een uitspraak van iemand die rookt en krast. Iemand die mogelijk nog nooit een boek heeft gelezen. Er zijn mensen die van mening zijn dat iedere winkel sigaretten en krasloten moet verkopen. Wat heb je anders aan zo’n winkelpandje?

Alleen maar boeken….

PAPERCLIPS

Ik zou willen dat ik zoveel geluk had. Een winkel met alleen maar boeken. Ik droom er wel eens van. Geen geneuzel met post, weg met al die blauwe kratjes tijdschriften, geen wenskaarten en al die mensen die op zoek zijn naar gezellige postzegels. Geen nietjes, paperclips, fotokarton en balpenvullingen. Het zijn over het algemeen leuke en lieve mensen die er mijn winkel voor bezoeken, maar toch…. Alleen maar boeken. Ik zou het zó graag willen. Het is waarschijnlijk de droom van iedere boekhandelaar, maar slechts een enkeling kan het zich daadwerkelijk veroorloven.

SLAGERIJ

Boekverkopers zijn liefhebbers. Ik betwijfel of er veel boekhandelaren zijn die net zo makkelijk een slagerij of een meubelwinkel waren begonnen. Het is toch een soort passie, een kracht die sterker is dan jezelf. Je komt elkaar in het boekenvak ook altijd wel weer tegen. Je gaat weg bij het ene bedrijf en komt weer terug bij een andere boekwinkel of uitgeverij. Een verkoper wordt vertegenwoordiger, een inkoper begint zijn of haar eigen winkel. Het is een oneindige cirkel.

“Ze hebben helemaal niets. Alleen maar boeken.”

ARGWAAN

Ik hoor de woorden van de man nog steeds. De verbijstering dat er een winkel is waar ze wél boeken verkopen maar geen pakjes Marlboro. Geen flappenkrassen, spaarvarkens, klavertjes vier of vijftig keer cash. Hij dacht dat hij alles al zo’n beetje had meegemaakt. Jammer genoeg kon ik de reactie van zijn vrouw niet horen, maar ik denk dat zij al wat argwaan moet hebben gevoeld. Daarom is ze waarschijnlijk buiten op hem blijven wachten.

PARADIJS

Een winkel met alleen maar boeken. Voor sommige mensen mogelijk een gruwel of in ieder geval iets wat ze totaal niet begrijpen.

Voor mij een onbereikbaar paradijs.

Scroll naar boven