web analytics

Column: Knus

Binnen het genre van de spannende boeken is weer een nieuw sub-genre bedacht: de cosy crime. Gezellig een boek lezen over een seriemoordenaar die bij ieder nieuw slachtoffer het bloed weer keurig opdweilt en voor het verlaten van de woning waar hij is binnengedrongen nog even snel de plantjes water geeft.

ABELL

Ik had er nog nooit van gehoord, tot ik een aantal boekhandelaren het boek “Dodelijke afloop” van Stig Abell zag aanprijzen in een landelijk dagblad. Het bij HarperCollins verschenen boek was zelfs ‘cosy crime op zijn best’. Het wekte bij mij de indruk dat er al meerdere boeken waren verschenen, wat ik als boekverkoper absoluut over het hoofd heb gezien.

MANSELL

Mogelijk dat cosy crime als een suikervrije variant van de standaard thriller gezien moet worden. Een fair trade versie van de literaire thriller. Speciaal voor mensen die normaal gesproken geen spannende boeken lezen maar toch een beetje zijn uitgekeken op de romans van Corine Bomann en Jill Mansell.

KRUIDENTHEE

Lezers die op zoek zijn naar meer opwinding in hun leven en naar boeken waarmee ze gezellig op de bank kunnen zitten, de kachel een standje hoger en een kopje kruidenthee binnen handbereik. Lekker lezen over een losgeslagen maar toch vriendelijke en goedlachse moordenaar, een mensen-mens, die de paar door hem gepleegde moorden uit pure bescheidenheid niet echt een serie durft te noemen.

KINDERBOERDERIJ

Ik kan mij zo voorstellen dat een lieve rechercheur in een cosy crime besluit om de jacht op de moordenaar te openen, nadat hij eerst nog even een lange wandeling met zijn vrouw heeft gemaakt om bij de plaatselijke kinderboerderij uitvoerig de schapen en jonge bokjes te aaien. “Doe je je jas goed dicht, schat”, roept zijn vrouw hem na als hij in zijn elektrische auto stapt.

RIEU

Onderweg naar het politiebureau luistert de rechercheur naar het nieuwe album van André Rieu, waar de violen hem weer diep ontroeren. Eenmaal op zijn werk, appt hij snel naar zijn vrouw om te vertellen dat zijn nieuwe trui zo lekker ruikt en hoe blij hij is dat zij die nog even snel voor hem heeft klaargelegd.

De schat.

SHAMPOO

Het onderzoekteam zit inmiddels met de handen in het haar.  Zonder roos dankzij de fantastische shampoo die de politie met korting koopt bij de plaatselijke drogist. Als tegenprestatie zijn die allemaal welkom bij de politiebarbecue die over twee weken op het programma staat. De rechercheur die de leiding heeft over het onderzoek weet al dat hij extra sausjes moet kopen.

Gezellig!

LANDSCHAP

Als na gedegen onderzoek – waarbij iedereen op tijd thuis is voor het eten – de politie ontdekt wie de moordenaar is, volgt een lange achtervolging. Gelukkig past de moordenaar zijn snelheid keurig aan binnen de bebouwde kom en stopt hij zelfs bij stoplichten die op oranje springen. De rechercheurs genieten van het mooie landschap en zien dat de lente weer in aantocht is. De bomen staan prachtig in bloei.

COSY

Hoe het verhaal afloopt?

Daarvoor moet je de cosy crime even in de winkel kopen.

Niet online, want dat is niet gezellig.

~ Bronvermelding:

De bescheiden seriemoordenaar is bedacht door Marc van Biezen in zijn dichtbundel ‘Ervaringsdeskundige’, verschenen bij The House Of Books en nog altijd leverbaar.

Scroll naar boven