web analytics

Column: Kasten

Foto: Gaelle Marcel op Unsplash – Gebruikt met toestemming

Vaderdag is weer achter de rug. Voor een boekwinkel zijn dat belangrijke dagen. Voorafgaand aan die zondag. Net als de boekenweek, kinderboekenweek, spannende weken, Moederdag, Valentijnsdag, Sinterklaas en de kerstdagen. Als je het zo opnoemt heb je als boekhandelaar over het hele jaar gezien weinig te klagen. Natuurlijk kunnen dit soort dagen/weken tegenvallen, maar je krijgt toch regelmatig de kans om je winkel in het zonnetje te zetten. De boekenweek viel dit jaar een beetje tegen. In mijn winkeltje althans. Het feit dat Nederland midden in die voor ons zo belangrijke week op slot ging vanwege de corona hielp natuurlijk niet mee.

Tot die bewuste donderdag zaten wij op een spectaculair schema. Voor de rest gaat het ons dit jaar redelijk voor de wind. De coronadip lijkt weer voorbij. Ook Vaderdag was een feest en qua boekenomzet was het zelfs de allerbeste sinds de opening in 2013. De omzet in boeken en tijdschriften zit sowieso in de lift. Meer dan ooit weten de lezers van Almere onze winkel te vinden.

Vaderdag

Eén van mijn mooiste herinneringen aan Vaderdag was twee jaar geleden. Niet zozeer in de winkel maar puur privé. Op zondag kwamen vrouw en dochter naar beneden met meerdere cadeautjes. Allemaal voor mij. Het uitpakken van presentjes is altijd leuk en ze hadden mooie dingen voor mij gekocht. Na het uitpakken vroeg ik mij hardop af waar ik dit allemaal aan te danken had en dat ik nu al reuze nieuwsgierig was naar wat ik de volgende zondag zou krijgen. De dames keken mij verbaasd aan. Volgende week? Ja, was mijn antwoord. Volgende zondag is het namelijk écht Vaderdag.

Ze hadden zich een week vergist. Dat kan gebeuren. Ik zal het de rest van mijn leven niet meer vergeten. Astrid en Johanna hopen van wel, die waren niet echt gelukkig met de situatie, maar zelf kwam ik niet meer bij van het lachen. Het was helaas niet de start van een nieuwe traditie: Vaderdag uitsmeren over twee weekenden. Persoonlijk zou ik het wel terecht vinden, het is toch wel één van de meest belangrijke feestdagen van het jaar. Eerste Vaderdag en tweede Vaderdag. Dat klinkt niet zo heel lekker, maar daar verzinnen we nog wel iets op.

Almeerse auteurs

Terug naar de winkel. Vaderdag was een feest. De boekenomzet ging door het dak, zoals wij toch al tegen alle stromingen in bezig zijn om een paar eigen records te breken. Ik heb dit jaar een aantal nieuwe kasten geplaatst en besloot drie dagen voor Vaderdag eens te kijken hoeveel dat er eigenlijk zijn geweest. Ik dacht een stuk of tien. Ook Astrid en Simon kwamen op een aantal in die buurt. Na het tellen bleken het er toch echt drieëntwintig te zijn. Dat is natuurlijk een forse uitbreiding van het boekenassortiment, maar de resultaten zijn er dan ook naar. We hebben kasten met klassiekers, met mooie gebonden boeken, favoriete auteurs, meer non-fictie dan ooit tevoren, managementboeken, Engelse pockets, fantasy en een kast met boeken van Almeerse auteurs. De pret kan niet op.

Magere jaren

In het kielzog van de boekenomzet vliegen ook de tijdschriften over de toonbank en laten de wenskaarten en kantoor- en schrijfwaren het eveneens niet afweten. Natuurlijk zijn wij geen Donner, Broese of welke andere mooie grote boekhandel dan ook. Met onze beperkte meters doen wij het in het centrum van Almere-Haven echter steeds beter. Eerder dit jaar bewezen de moeders al dat ze het wisten te waarderen en met Vaderdag kwam de zoveelste bevestiging dat wij op de goede weg zijn. Met het stijgen van de boekenomzet neemt voor mij ook het plezier in mijn eigen winkeltje toe. Na al die magere jaren ben ik blij dat wij hebben doorgezet en niet twee jaar geleden het bijltje erbij neer hebben gegooid.

Meer boeken

Wat is er nou mooier dan een goedlopende boekwinkel? Waar ook daadwerkelijk steeds meer boeken worden verkocht. Laten we eerlijk zijn: ik ben deze winkel niet begonnen om die pakketjes van PostNL te kunnen versturen. Het moment komt dichterbij dat wij gaan stoppen met tabak. De pinautomaat van ING gaat uit de winkel verdwijnen. Er komt dit jaar dus meer ruimte beschikbaar. Ik ben al aan het uitrekenen hoeveel nieuwe kasten ik straks kan bestellen.

Nog meer boeken!

Heerlijk….

Scroll naar boven