web analytics

Column: Engels

Geluk dwing je af. Het zou een uitspraak van Johan Cruijff kunnen zijn. Als hij het kon zou hij hem alsnog claimen. Het zal niet in alle gevallen waar zijn, maar soms lijkt het een waarheid als een koe. Begin dit jaar begonnen wij met de verkoop van buitenlandse pockets. Engelstalig in dit geval. Twee kasten met veel titels die daarnaast ook nog eens regelmatig rouleren. Nieuw te verschijnen bestsellers komen automatisch in ons assortiment en oudere titels die niet (meer) verkopen gaan er weer uit.

Stoepbord

Buiten op straat staat een stoepbord waarmee wij kenbaar maken dat we Engelse pockets verkopen. Niet iedereen weet dat, aangezien het jarenlang niet in ons assortiment heeft gezeten. Het loopt allemaal nog geen storm, maar het gaat wel iedere maand een stukje beter. Klanten moeten het weten, er aan wennen en daarom is het succes ook een kwestie van een wat langere adem. Wij nemen er de tijd voor, gaan testen tot het eind van dit jaar maar hebben stilletjes al besloten dat we ook volgend jaar gewoon doorgaan. Ondertussen zoeken wij naar manieren om ons assortiment onder de aandacht te brengen.

Jeffrey Archer

Voor het Nederlandstalige boek zijn er verschillende momenten in het jaar waarbij de boeken in het zonnetje worden gezet. De Boekenweek, de Maand van het Spannende Boek en natuurlijk de Kinderboekenweek. Tussendoor nog allerlei andere acties, zoals de Week van de Filosofie, de Week van de Geschiedenis en de Week van de Poëzie. Het tijdschrift Linda heeft een actieperiode waarbij de klant vijf euro korting krijgt op door het tijdschrift gekozen boeken. Daarnaast heb je nog verschillende literaire prijzen die voor veel aandacht zorgen. Als je het zo bekijkt, heb je als boekverkoper eigenlijk niet zo heel veel te klagen. Dit jaar is er de aftrap van een nieuw fenomeen: de Week van het Engelse Boek. Van 26 oktober t/m 3 november krijg je bij aankoop van minimaal € 12,50 aan Engelstalige boeken een gratis geschenk. Een spannende verhalenbundel van bestsellerauteur Jeffrey Archer: Four Warned. Archer is niet zomaar iemand. Wereldwijd zijn er meer dan 275 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. Mooi dus dat juist hij degene is aan wie de eerste Week van het Engelse Boek wordt opgehangen.

Margaret Thatcher

Het lijkt net of Van Ditmar deze week speciaal voor onze winkel in Almere-Haven heeft bedacht. Uiteraard doen wij mee. Het is het ideale moment om alle aandacht op onze twee kasten met Engelse boeken te vestigen en iedereen in de directe omgeving van onze winkel te laten weten dat wij een prachtig assortiment hebben staan. Jeffrey Archer zal met zijn boek een mooie bijdrage gaan leveren. Een kleurrijk man trouwens, die Archer. In Engeland zat hij een aantal jaar in het kabinet en deed hij een poging om burgemeester van Londen te worden. Margaret Thatcher benoemde hem lang geleden tot vicevoorzitter van de Conservatieve Partij maar toen hij in een interview verkondigde dat veel jonge werkloze in Engeland simpelweg te lui waren om te werken, kwam er bijna een eind aan zijn politieke carrière. Een rechtszaak over zijn bezoek aan een prostitué bleek een jaar later de bekende druppel. In 2001 kreeg hij wegens meineed een gevangenisstraf van vier jaar. Achter de tralies schreef hij drie meesterlijke dagboeken. Als auteur was hij in 1980 al doorgebroken met de thriller Kane & Abel, waarna hij nog veel bestsellers schreef.

Cadeauboek

Je zou bijna denken dat zo’n leven alleen mogelijk is in een boek. De waarheid overtreft soms de fantasie. Vandaag de dag is Archer in een rustige periode van zijn leven aangekomen. Hij is tachtig jaar en zal de meeste uitspattingen inmiddels achter de rug hebben. Vanaf 26 oktober is hij echter een week lang het boegbeeld van de Week van het Engelse Boek. Ik ben zeer benieuwd of dit initiatief een succes gaat worden. Iedere boekwinkel in Nederland kan er aan meedoen, dus hopelijk krijgt het voldoende publiciteit. Met onze twee kasten barstensvol prachtige Engelstalige romans en thrillers zijn wij er klaar voor. Wat we niet hebben kunnen wij doorgaans bestellen. U bent van harte uitgenodigd om langs te komen en bij aankoop van € 12,50 aan Engelse boeken dat cadeauboek van Archer mee te nemen.

 

 

 

Scroll naar boven