web analytics

Column: Complimenten

“Ik wil graag de roman ‘Het verbond van het water’ bij u bestellen. Het is geschreven door Abraham Verghese en volgens de recensies een fabelachtig geschreven familie-epos. Dat zou u eigenlijk op voorraad moeten hebben.”

BUIKBANDJE

Een man staat voor de toonbank en heeft niet de moeite genomen om even door mijn winkel te lopen. Ik loop naar de boekentafels en pak de vuistdikke roman en leg die netjes op de toonbank. Er zit een buikbandje omheen waarop staat dat wij het boek van harte aanbevelen als een fenomenale roman die je eigenlijk niet mag missen.

VERBAZING

Met verbazing bekijkt de man het boek en leest de tekst op het buikbandje. “Oh”, zegt hij tenslotte. “U heeft hem wel?” Hij reageert met een vraag alsof hij het eigenlijk niet gelooft. “Uiteraard”, zeg ik met een kleine glimlach. De man kijkt nu voor het eerst om zich heen en ziet tientallen tafels en kasten met boeken. Het is duidelijk te zien dat hij dat niet had verwacht.  “Ik ben ook op zoek naar de biografie van Hugo Claus.”

ENTHOUSIAST

Deze keer maakt hij geen opmerking waaruit blijkt dat hij denkt dat het besteld moet worden. En terecht. Ik loop weer naar de boekentafels en pak de biografie, ‘De levens van Claus’. De man knikt nu enthousiast. “Geweldig”, zegt hij tegen mij. “Dit had ik echt niet verwacht bij The Read Shop.” Ik accepteer het compliment en besef heel goed dat veel mensen denken dat wij net als (veel winkels van) Bruna en – voorheen – AKO meer een gemakswinkel zijn dan een boekhandel.

KOLONISTEN

“Ik kijk nog even rond”, zegt hij en even later staat hij bij de boekenkasten met romans en literatuur. Ondertussen help ik andere klanten, maar zie dat de man inmiddels het gebonden exemplaar van ‘Mythos’ in zijn handen heeft. De geïllustreerde versie van het boek van Stephen Fry. Even later loopt hij naar de boekentafels en ziet daar een drietal titels liggen van Lauren Groff, een auteur wiens boeken ik zelf ook graag lees. Hij kiest voor ‘De weidse wildernis’, een roman over een vrouw die met de eerste kolonisten voet op Amerikaanse bodem zet.

VERHALENBUNDEL

Op het moment dat hij weer naar de toonbank loopt, valt zijn blik op de boeken van Sam Shepard, de onlangs overleden Amerikaanse acteur, die in 1979 de Pulitzer prijs heeft gewonnen. Hij leest de achterkant van de romans die wij hebben liggen en kiest uiteindelijk voor ‘Een dag als geen ander’, een verhalenbundel over sterfelijkheid, het verstrijken van tijd en de mythologie van het Amerikaanse Westen.

HONDERDZEVENTIG

Zonder blikken of blozen rekent hij ruim honderdzeventig euro aan boeken af.

BOEKVERKOPER

“Ik ben al ruimschoots gepensioneerd”, zegt hij als hij de tas met aankopen van mij aanpakt. “Vroeger heb ik bij een uitgeverij gewerkt. Dat mis ik nog steeds. U heeft een prachtig winkel. Mijn complimenten. Geniet van je werk, want er is niets mooier dan boekverkoper te zijn. Je ziet mij binnenkort weer terug.”

GROET

Met een ferme groet verlaat hij de winkel.

Mijn dag kan niet meer stuk.

Scroll naar boven