web analytics

Column: Buurvrouw

“Heeft u een mooie verjaardagskaart voor mijn buurvrouw? Die is vandaag 92 jaar geworden. Eentje met een beetje toepasselijke tekst.”

WENSKAARTEN

Een vrouw die een half uur bij de wenskaarten heeft staan kijken, vraagt het aan mij als ze zelf blijkbaar niets kan vinden. Wij hebben in de winkel meerdere meubels met wenskaarten staan en daarnaast ook nog eens twaalf molens. Ze kijkt mij verwachtingsvol aan, alsof ik van alle kaarten exact weet welke tekst aan de binnenkant staat.

MOLEN

Dat is niet zo….

Daarnaast ken ik haar buurvrouw niet en is een toepasselijke tekst dus moeilijk door mij te bepalen. Ze wijst naar een molen en ze zegt de wenskaarten die daarin staan heel erg mooi te vinden.

HEKEL

Het is een molen met uitsluitend condoleance kaarten. Dan moet je wel een grote hekel aan je buurvrouw hebben. “Oh nee, dat is niet de bedoeling”, zegt ze geschrokken. “Het is een lieve schat en we hopen nog erg lang van haar te mogen genieten.” Vervolgens zegt ze dat ze alle kaarten al heeft bekeken, maar niets kan vinden wat echt bij haar buurvrouw past.

ASSORTIMENT

Ik vraag haar wat ze precies van mij verwacht. Als ze alles al heeft bekeken dan kan iemand die haar buurvrouw totaal niet kent natuurlijk ook niet echt helpen. Daarnaast moet het wel een hele bijzondere buurvrouw zijn als blijkbaar niet één kaart binnen ons assortiment geschikt is voor haar.

PIETLUTTIG

“Misschien ben ik wel een beetje te pietluttig”, zegt ze nu tegen mij. “Mijn man en ik gaan vanavond bij haar op visite en willen dan een kaartje meenemen, samen met een cadeau dat wij al hebben gekocht. Ze is gek op bloemen en planten.” Daarop inhakend loop ik naar de molen met kaarten van Marjolein Bastin. Vol met bloemen, vogels en weet ik veel wat nog meer. Sommige hebben zelfs geluid. Ook de enveloppen zien er mooi uit. Wat meer kan je nog wensen als je een liefhebber bent van bloemen en planten?

EXPERT

Mijn klant kijkt verrukt. Ze vertelde dat ze alle kaarten in de winkel al had bekeken, maar blijkbaar heeft ze deze molen gemist. “Welke zou u kiezen?”, vraagt ze aan mij. Ik pak een willekeurige kaart voor een verjaardag en laat die aan haar zien. Op mijn gezicht valt blijkbaar af te lezen dat ik ontzettend veel verstand heb van wenskaarten en mogelijk dé ultieme expert ben op het gebied van jarige buurvrouwen.

ENVELOP

“Prachtig”, zegt ze dan ook als ze de kaart bekijkt. “Dit gaat hem worden.” Ze glundert helemaal en is overduidelijk blij dat ze na een half uur zoeken eindelijk de ideale kaart heeft gevonden. Als ik de bijpassende envelop ook aan haar geef is het feest helemaal compleet. “Man, man, wat ben ik blij met jou en je winkel”, fluistert ze zachtjes. Alsof verder niemand in de winkel mag delen in dat grote geheim.

MOEDER

“Volgende week is mijn moeder jarig”, zegt ze na het afrekenen.

“Denk er maar vast over na, dan kom ik over een paar dagen weer terug.”

Scroll naar boven