web analytics

Column: Briljant

Foto: Andrew George op Unsplash – Gebruikt met toestemming

Ik werd woensdagochtend wakker en plotseling begreep ik het hele misverstand met de steunpakketten die de overheid zegt te hebben maar die zover ik weet nog geen enkele boekwinkel heeft ontvangen. Perceptie. Interpretatie. Een dag eerder had ik vol verbijstering naar de persconferentie van Rutte gekeken. De besmettingen nemen af maar zijn nog te hoog.

Brexit of geen brexit, de Britse variant is in aantocht. Dus verlengen we de lockdown met drie weken, waardoor veel winkels nu geen vijf weken maar twee maanden de deuren moeten sluiten. Tussen de regels door kon je echter horen dat er een nog veel langere verlenging aan zit te komen. Geen weken maar misschien wel maanden.

Wiebes

Er werd door Rutte met geen woord gerept over een aanpassing van de lockdown of een betere definitie van essentiële winkels. De boekwinkels blijven dus dicht wat extra sneu is voor al die oudere mensen die nu niet even snel een wenskaart of een puzzeltijdschrift kunnen kopen en thuis van ellende en verveling met hun hoofd tegen de muren bonken. Wel hoorde ik Rutte zeggen dat het onfatsoenlijk is als je verplicht bent om je onderneming te sluiten en je daar vervolgens geen enkele vergoeding voor krijgt. Huh???? Dat doen ze toch al vanaf het begin? Heb ik iets gemist? Wiebes kreeg van schrik voor de televisie bijna een hartstilstand. Ook deed Rutte een oproep om alsjeblieft door te gaan met het helpen van oudere mensen en iedereen die het moeilijk heeft in deze barre tijden. Wat zal daar de betekenis van zijn? Mag ik open voor al die mensen? Zodat ze in ieder geval een boek kunnen kopen? Tenslotte werd nog gezegd dat als je tante in Londen ernstig ziek is – waarschijnlijk geveld door corona – je wél van de overheid met het vliegtuig naar Engeland mag.

Sneeuw

Vier weken geleden voorspelde ik in een andere column dat het virus geen terrein gaat prijsgeven als de overheid geen strak beleid gaat voeren. Dat de lockdown op deze manier absoluut een verlenging gaat krijgen. Als een strenge lockdown wil zeggen dat zelfs coffeeshops en slijterijen open mogen blijven. De beste stuurlui….. ik weet het. De woede van mij en veel winkeliers zat hem de afgelopen weken echter niet zozeer in het sluiten van onze winkels en de grote drukte in onze winkelstraten (en op het strand en in de Limburgse sneeuw) maar in het feit dat wij niet in aanmerking komen voor steunpakketten. Twee maanden dicht, twee maanden huur, salarissen, verzekeringen, gas- en licht en ga zo maar door en geen euro aan omzet om dat mee te betalen. Om nog maar te zwijgen over de misgelopen omzet.

Loonbelasting

Woensdagochtend begreep ik het echter. Eindelijk! Eureka! Ik heb Rutte al die tijd niet goed begrepen. Ik dacht dat de steunpakketten van de overheid er waren voor ondernemers die in de problemen kwamen. Toen drong het tot mij door. Het is andersom! Briljant van die overheid. Geniaal. De boekhandel (en ook de andere ondernemers, maar ik heb nu eenmaal een boekwinkel) zijn het steunpakket voor de overheid! Ik moet over december, januari en februari duizenden euro’s loonbelasting betalen. Terwijl mijn personeel geen werk heeft en ze voor mijn winkel geen stuiver omzet kunnen maken. Ik moet over november en december nog duizenden euro’s aan btw betalen. Over de omzet die ik nog wél heb gehad. Een beetje overheid met gevoel in z’n donder zou zeggen: dat geld incasseren wij niet. Geen uitstel maar kwijtschelding. Lijkt mij logisch. Maar dat geld willen ze juist wél hebben, vele miljoenen per maand van alle ondernemers die hun winkel verplicht hebben moeten sluiten. Als ze een beetje knijpen komt er best nog wel ergens een euro uitrollen.

Briljant.

Satire

Noem Rutte maar gek, maar dit is een prachtig systeem. Overigens kunnen wij wel uitstel van betaling krijgen. Dat dan weer wel. Maar wees nou eerlijk? De kerstperiode is toch ook niet uitgesteld? Wel is het jammer dat het kabinet nu nog moet nadenken over een avondklok. Alsof ze gisteren voor het eerst iets over corona hebben gehoord. Maar goed, het schijnt dat er in Almere nog ergens een straat is waar rond elf uur ’s avonds drie jongeren op een hoekje staan te blowen. Dat kan natuurlijk niet. Een avondklok…. Een ondernemer zonder steun van de overheid heeft nu mogelijk meer baat bij een dagklok.

En ja…. deze column bestaat deze keer voor een groot deel uit satire. Mocht iemand dat niet herkennen, dan is dat mijn schuld.

 

Scroll naar boven