web analytics

Column: Zwager

“Meneer, ik heb een lijstje met boeken en ik hoop dat u er één van heeft. Het is voor de verjaardag van mijn zwager. We zijn een beetje laat want morgen gaan wij al naar hem toe.”

BRIEFJE

Een man en een vrouw staan voor de toonbank en zij heeft een briefje in haar hand.

CLAUS

“De biografie van Hugo Claus door Mark Schaevers. Die is vorig jaar verschenen, vertelde mijn zwager.”

DUIZEND

Dat is een mooi begin. En meteen raak. Ik loop naar de boekentafel en pak de gevraagde biografie. De levens van Claus, een dikke pil van bijna duizend pagina’s.

VOSKUIL

“Oh? Die heeft u gewoon liggen? Mijn zwager vertelde dat het in Almere waarschijnlijk besteld moest worden, dat het niet op voorraad zou zijn. Op zijn lijstje staat ook het vierde deel van de dagboeken van J.J. Voskuil. Heeft u die misschien ook? Dan kunnen we kiezen.”

DAGBOEK

Ik loop naar de kast en pak Uitzicht op geluk, het dagboek over de jaren 1974-1976. Ook dit is een behoorlijk boek van ruim achthonderd pagina’s. Haar zwager laat zich niet makkelijk afschrikken en ik ben inmiddels benieuwd wat de andere titels zijn waaruit gekozen moet worden.

BANG

“Jeetje, die heeft u ook al? Ik was nog wel bang dat we helemaal naar Amsterdam moesten gaan en dat mijn zwager gelijk zou krijgen.” Ze kijkt naar haar man, die niet van haar zijde wijkt. “We kunnen je broer mooi inwrijven dat de boekwinkel in Almere deze allemaal in de winkel heeft staan.”

SARDONISCH

Ze laat een bijna sardonisch lachje horen en ook haar man ziet de humor er wel van in.

ALMERE

“Volgens hem zijn die boeken alleen bij de grote boekwinkels te koop. Amsterdam, Utrecht, Den Haag. Hij zegt dat ze in Almere niet lezen.”

SCHOUDERS

Ik haal voorzichtig mijn schouders op.

PFEIFFER

Alkibiades, vuurt de vrouw de volgende titel op mij af. Van Ilja Leonard Pfeiffer. Ik begin de humor er wel van in te zien en pak het boek van de tafel. Ik leg hem op de steeds hoger wordende stapel van zware literatuur. Letterlijk en figuurlijk.

VERBAZING

“Nou, nou”, zegt de man vol verbazing. “Die heeft u ook al, ik ben onder de indruk. Dan zal u de vierde ook wel hebben.

Hij kijkt naar zijn vrouw.

DAANJE

Het lied van ooievaar en dromedaris.

De prachtige roman van Anjet Daanje. Wie heeft die nou niet? Winnares van de Libris Literatuurprijs van 2023. Ik leg ook dit boek op de toonbank en ik hoor mijn twee klanten druk met elkaar overleggen. Ze zijn een stukje de winkel ingelopen en staan voor het rek met Almere producten. Ze komen met een grote glimlach weer naar de toonbank met een Almere slabbetje.

SLABBETJE

“We nemen al die vier boeken en dit slabbetje”, zegt de vrouw. “Daarmee zetten wij mijn zwager eens goed op zijn nummer.  Kan hij eindelijk eens stoppen met dat negatieve gedoe over Almere.”

Ik sla alles aan op de kassa en ze rekenen zonder mopperen ruim € 170,00 bij mij af.

HEERLIJK

Onenigheid in de familie.

Heerlijk!

Scroll naar boven