Ik ben de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws geweest. Op de televisie, in de krant en op de radio. Veel publiciteit voor een boekwinkel in Almere-Haven. Het had allemaal te maken met corona, de lockdown en de gevolgen voor de boekwinkels in Nederland. Ik denk dat ik eruit ben gepikt door de media vanwege de columns die ik schrijf en misschien vanwege het feit dat ik redelijk hard heb staan schreeuwen. Het bracht mij bij Maxima, het NOS Journaal en in de landelijke dagbladen.
Slachtbank
Ik deed het met veel plezier en vooral voor mijzelf. Als je op het oog veroordeeld bent om ten onder te gaan vanwege onnavolgbare beslissingen van de overheid, dan ga ik liever vechtend mijn einde tegemoet dan dat ik mij als een mak schaap naar de slachtbank laat voeren. Het uitblijven van overheidssteun heeft een behoorlijke impact gehad. De huur ging door, de salarissen moesten worden betaald. Dat is allemaal erg lastig als je geen omzet maakt. Veel vaste klanten vonden hun weg naar het internet of de supermarkten, die zonder tranen in hun ogen hun assortiment hadden uitgebreid met boeken, meer tijdschriften en molens met wenskaarten.
Beperkingen
Inmiddels zijn wij weer zo’n drie weken open. Met beperkingen. De tijdschriften worden langzaam maar zeker weer uitgeleverd. Op dit moment hebben wij 60% van ons assortiment weer in de winkel staan en de rest zal de komende dagen ook wel gaan verschijnen. Uit alle hoeken en gaten komen leveranciers naar Almere-Haven om hun handel aan mij te slijten. Alsof ik over bakken met geld beschik om alles in te kopen. Ook zij vechten echter voor hun voortbestaan, dus begrijp ik het heel goed. Ik moet echter eerst een paar maanden geld verdienen voordat ik weer iets nieuws kan inkopen. De prioriteit ligt in eerste instantie bij de boeken en tijdschriften en meer is vooralsnog niet haalbaar.
Klappen
Er gaan de komende maanden enorme klappen vallen binnen de retail. Het feit dat je het tot nu toe hebt gered is geen enkele garantie dat je aan het eind van dit jaar nog bestaat. Ik merk het al aan die eerste drie weken. Zoveel vaste klanten die ik nog altijd niet heb gezien. Blijven ze thuis vanwege corona of ben ik ze kwijtgeraakt omdat ik vier maanden gesloten ben geweest? De facturen die ik krijg van de leveranciers van de tijdschriften zijn torenhoog. Het gaat puur om leveringen. Er zijn nog geen retouren om de kosten te drukken. Gelukkig denken ze met je mee, maar dat geldt niet voor iedereen. Het is zwoegen om de huur te betalen. Er is een achterstand van vier maanden en ook dat moet straks worden betaald. Hierdoor is er nog minder geld beschikbaar om de winkel overeind te houden. Over twee weken is het tijd voor vakantiegeld en dus een hogere aanslag van de belastingdienst en een fikse rekening van het pensioenfonds. Het geld dat via de kassa binnenkomt is lang niet voldoende om dat allemaal te betalen.
Regelgeving
Is er straks dan wel geld voor de agenda’s, de kalenders, de kerstkaarten, de vakantieboeken? Vragen die een heleboel boekhandelaren zichzelf stellen. Ik ben bang dat een aanzienlijk deel ergens in de loop van dit jaar het bijltje erbij neer moet gooien. Omdat het gewoon niet meer lukt. Hulp van de overheid kan je wel op je buik schrijven. Ten eerste vinden die het al een paar maanden veel belangrijker om elkaar de tent uit te vechten en ten tweede hebben ze gedurende de hele coronacrisis bewezen dat ze meer onhaalbare regelgeving hebben verzonnen dan dat ze met werkbare oplossingen zijn gekomen.
Heilig
Persoonlijk bekijk ik alles dag voor dag. Ik probeer de huurbaas zover te krijgen dat hij de huurachterstand gaat kwijtschelden. Dat maakt mijn kans op overleven een heel stuk groter. Ik ben blij met De Zevende Zus van Riley, de Librisprijs voor Jeroen Brouwers en met alle klanten die vandaag in mijn winkel zijn geweest. Ik vecht door, blijf positief, probeer plannen te maken. In mijn ogen is een boekwinkel een bijna heilige plek in een winkelstraat. Misschien is dat wel een te romantisch beeld, maar ik klem mij er aan vast. Vandaag acht klanten meer dan gisteren. Kleine stapjes. De blik vooruit.