web analytics

Update: Hoe gaat het met onze winkel?

Half december vorig jaar moesten wij de deuren sluiten vanwege de lockdown. Tien dagen voor de kerst en dus vlak voordat de belangrijkste periode van het jaar zou beginnen. Essentieel voor welke winkel dan ook. Een donkere bladzijde in de relatief korte geschiedenis van onze winkel. Na een moeizame start in 2013 hielden wij het in 2018 bijna voor gezien. Geen medewerking van de bank en daardoor bleek het onmogelijk om van onze boekwinkel echt ONZE boekwinkel te maken. 

Een gok

In 2019 kwam echter de ommekeer. We besloten een grote gok te nemen en meerdere kasten met boeken rondom de voorste pilaar van de winkel te plaatsen. Meer assortiment. Meer keuze. Een vollere winkel. Het ging samen met de overstap naar een andere bank en het bleek gelukkig een schot in de roos. De omzet in boeken schoot omhoog en de reacties van onze klanten waren allemaal positief. In 2020 ging het succes gelukkig verder en werden wij een gezond bedrijf. Het plezier nam toe en niemand dacht meer aan stoppen.

Dat veranderde in december 2020. De lockdown.

Helpen

Wij mochten alleen nog open voor PostNL. Met die zeer beperkte omzet kon de winkel echter niet draaien. Online mochten wij gelukkig wel gewoon boeken verkopen en Almere-Haven liet zien dat zij de boekwinkel wilde helpen. Ontzettend veel klanten besloten hun boeken bij ons te bestellen. Ook klanten tot ver buiten Almere-Haven kwamen plotseling naar onze winkel. De steun was hartverwarmend. Inmiddels mogen wij tot acht klanten gelijktijdig in onze winkel tussen de boeken laten winkelen. Op afspraak.

Verdubbelen

Vorige maand besloten wij om net als in 2018 een gok te nemen. Doordat het ING servicepunt kleiner werd, kregen wij meer ruimte voor de boeken en dus besloten wij ons volledige assortiment in coronatijd te verdubbelen. De tweede pilaar kreeg ook vier boekenkasten om zich heen en er werden in totaal ook nog eens vier boekentafels toegevoegd, alsmede een aantal kleinere kastjes. Met hulp van een aantal uitgeverijen werden de kasten en tafels gevuld met prachtige boeken.

Tijdschriften

Bijna niemand heeft het nog gezien, maar de winkel ziet er inmiddels beter uit dan ooit. Wij hadden gehoopt ergens in de eerste dagen van april weer volledig open te mogen, maar helaas gaat die droom niet door. Het gaat op z’n vroegst eind april worden, misschien wel mei. Dat gaat weer een nieuwe uitdaging worden, want zonder de noodzakelijke omzet in tijdschriften, wenskaarten en kantoor- en schrijfwaren is en blijft het een moeilijk verhaal. De levering van tijdschriften ligt volledig stil. Veel bladen gaan het vanwege de lockdown mogelijk niet redden.

Half uur winkelen

U kunt echter wel een afspraak maken en een half uur winkelen. Maximaal acht klanten kunnen tegelijk langs de boeken hun hart ophalen. Iets kopen is mooi, maar geen verplichting. Voel u niet opgelaten als u niets kan vinden. Snuif al het nieuws in u op. Doe inspiratie op voor een volgende keer. Laat gewoon uw gezicht weer eens zien. Als er wel iets ligt wat u graag wilt hebben, dan kunt u dat weer gewoon afrekenen bij onze kassa.

Wat is er in de winkel allemaal veranderd de afgelopen weken?

 • De drie kasten rondom de eerste pilaar zijn nu allemaal gevuld met spannende boeken. Hier stonden voorheen romans.
 • De drie tafels met romans zijn nu twee tafels geworden voor de spannende boeken. Tussen de tafels staan twee kasten met nieuwe boeken en series.
 • Recht tegenover de toonbank staan drie tafels met romans. Literatuur. Op de plek waar voorgaande jaren de spannende boeken stonden.
 • Daarnaast staan twee nieuwe tafels met damesromans. Lucinda Riley, maar ook Corina Bomann en tientallen andere auteurs.
 • Iets verder staat een laag kastje met nog meer damesromans.
 • Rond de tweede pilaar in de winkel staan vier kasten. Twee met literatuur, één met Engelse pockets en één met kookboeken.
 • Daarachter staan nog twee tafels met boeken met daar tussenin weer twee hoge kasten met onder andere de boeken van Geert Mak en Ilja Gort.
 • Vlak bij de toonbank staan kasten met onder andere sportboeken, wetenschap, zwangerschap, non-fictie, dwarsliggers en de boeken van onder andere Toon Tellegen.
 • Bij de kinderboeken twee grote tafels met onder andere een Top 10 van de beste jeugdboeken van dit moment.
 • Nieuwe displays. Geronimo Stilton en baby-, peuter- en kleuterboekjes van uitgeverij Clavis.
 • En op de oude en vertrouwde plek in de hoek de vele kasten met jeugd- en prentenboeken.

Visueel

Om het allemaal visueel extra te ondersteunen hebben wij op de kasten die tussen de boekentafels staan wissellijsten met posters van nieuwe boeken geplaatst en staan er verspreid door de winkel drie kleine ‘stoepborden’ met posters.  Tussen alle tafels en meubels is meer loopruimte dan voorheen. De opzet is ruimer geworden. De boeken komen beter tot hun recht. Populaire series en/of auteurs staan bij elkaar op speciale planken. Overzichtelijk.

Karin Slaughter

Er is een kast met Scandinavische auteurs, twee kleine kasten met fantasy, planken vol met de boeken van Karin Slaughter en Nicci French. Meer damesromans dan ooit. Een mooi kastje met prachtige gebonden boeken van wereldberoemde auteurs. Nominaties voor de Libris Literatuurprijs, heel veel nieuwe romans en tafels en kasten vol met werkelijk prachtige boeken die het verdienen om gelezen te worden.

De foto’s:

Het klinkt allemaal mooi en aardig, maar hoe ziet het er dan uit? Hieronder een aantal foto’s. Nog niet alles is klaar, maar dat mag de pret niet drukken. Ik zou zeggen: maak een afspraak en kom langs om het zelf te komen bekijken. Bel ons op. Kom met maximaal twee personen en winkel voor maximaal dertig minuten tussen de nieuwe boeken. Wij zijn er klaar voor….

Huisregels

Onze huisregels tijdens corona blijven wel: winkelen op afspraak, mondkapje verplicht, desinfecteer uw handen bij de ingang, alleen pinnen (geen contant) en blijf op 1.50 meter van elkaar.

036 – 20 20 102

 

Scroll naar boven